EHO, Nekategorizirano

Mural u znak sjećanja na Josipa Reihl-Kira

Foto: Samir Kurtagić
Foto: Samir Kurtagić

Mural “Rhythm of the saints / If I have weaknesses, don’t let them blind me”, nazvan je po pjesmi Paula Simona čiju je ploču Josip Reihl-Kir, načelnik osječke policije koji je u ljeto 1991. ubijen zbog svojih mirovnih napora, posljednju kupio. Autor murala je renomirani hrvatski umjetnik Lunar. Mural je nastao na poziv Centra za mirovne studije u suradnji s obitelji Reihl-Kir, a s ciljem trajnog i svakodnevnog sjećanja na tri ključne vrijednosti koje je Josip Reihl-Kir objedinio – mirotvorstvo, suradnju i nenasilje, prenosi H-Alter.

Mural predstavlja stablo koje se probija kroz katove teško oštećene zgrade i označava osobu koja se poštenim radom i iskrenim nastojanjem probija kroz prepreke. Nalazi se na napuštenoj zgradi koja je nekad bila Poljoprivredni fakultet, a ujedno je i mjesto s kojeg je Reihl-Kir zadnji put otišao iz Osijeka živ. Dodatno, u ratno vrijeme, to je bila crta razgraničenja.

– Svjestan sam da živi svijet pokreće stalna napetost između dobra i zla, života i smrti, kako god to nazvali. Čovjek bi tu trebao biti iznimka pa ipak većinom to nije. U takvom svijetu osjećam neizmjerno poštovanje prema nenasilnim ljudima, koji žive i doprinose zajednici, a u teškim trenucima na svoja leđa prihvate breme koje većina ignorira. Dobronamjerni i hrabri ljudi su rijetkost u svijetu nevjerojatne okrutnosti, manipulacije, pohlepe, površnosti i sebičnosti. Svjestan sam da crtanje jednog murala ne može puno promijeniti, ali drago mi je ako poruku netko vidi i razumije. Čast mi je što sam imao priliku napraviti mural posvećen čovjeku kakav je Josip Reihl-Kir – istaknuo je umjetnik Lunar.