Aktivizam, Nekategorizirano

Mural u čast hrabrosti zviždača

Kuća ljudskih prava u Zagrebu, izabrana je, jer u njoj živi i djeluje čak šest organizacija civilnog društva
Kuća ljudskih prava u Zagrebu, izabrana je, jer u njoj živi i djeluje čak šest organizacija civilnog društva

U sklopu Razotkrivanja – (Un)decent exposure – kampanje za podizanje svijesti o važnosti zviždača u zaštiti sloboda i demokracjie, na Kući ljudskih prava u Zagrebu, umjetnik Miron Milić izradio je mural posvećen zviždačima i zviždačicama koji se bore protiv netransparentnosti, nezakonitih radnji, za slobodu medija i govora. Na taj način Centar za mirovne studije želio je ostaviti trajni znak i podignuti svijest javnosti o važnosti zviždača, ali i odati im priznanje. Kuća ljudskih prava u Zagrebu, izabrana je, jer u njoj živi i djeluje čak šest organizacija civilnog društva, koje se bore za ljudska prava, slobode medija i veću transparentnost.

Prvi mural posvećen zviždačima nastao je u Osijeku u znak sjećanja na Josipa Reihl-Kira, načelnika osječke policije koji je u ljeto 1991. ubijen zbog svojih mirovnih napora, dok je mural na Kući ljudskih prava posvećen svima, privatnim osobama koje se odluče prokazati nepravdu, novinarima, udrugama, i ostalim borcima za ljudskih prava.

– Zviždanje je postalo jedan od najsnažnijih alata građanskog aktivizma kojim se razotkrivaju povrede ljudskih prava, koruptivne prakse kao i kršenja temeljnih demokratskih principa od strane pojedinaca, organizacija ili vlada koje uživaju veliku društvenu moć – političku ili ekonomsku, a najčešće i jednu i drugu. Civilno društvo i odgovorni građani i građanke 21. stoljeća zviždanje sve više prepoznaju kao legitimnu metodu razotkrivanja društvenih nepravdi – ističu u Centru za mirovne studije.