EHO, Nekategorizirano

Muzej osobnih priča odsad dostupan i online

Muzej osobnih priča prikuplja i čuva priče građana i građanki Osijeka, pripadnika dvadeset i dvije nacionalne manjine, ali čini i mnogo više: priča priče života isprepletenih sjećanjima, tradicijom, ritualima i osobnim iskustvom, koje mijenjaju ne samo one koji pričaju o svojim značajnim trenucima nego utječu i na one koji ih slušaju.

Kada su prije nekoliko godina Željka Kovačević (Fade In) i Jovica Radosavljević (Romski resurni centar Darda) razgovarali o nedostatku pisane materije o romskoj zajednici u Hrvatskoj, rodila se ideja za projekt koji bi kroz muzejsku građu o povijesti i kulturi Roma sačuvao ono najbitnije – priču.

U travnju i svibnju ove dvije organizacije organizirale su izložbu „Priče Roma“ koju su predstavile osječkoj i riječkoj publici. Priče pričaju Romi i Romkinje, većinom pripadnici i pripadnice podskupina Muntenci/Munćani, Ludari i Ardeljani/Erdeljci, ogranka Bajaši, naseljeni na području Slavonije i Baranje. Okosnicu izložbe činilo je 18 priča koje su se bavile “univerzalnim” temama poput ovrhe koja mori mnoge hrvatske građane, nezaposlenosti, siromaštva, ljubavi i obitelji, ali specifičnim temama kao što su tradicionalni romski zanati, stradanje Roma u Drugom svjetskom ratu i pristup obrazovanju.

Muzej osobnih priča otvoren je u sklopu projekta Štruca kulture, koji Fade In provodi u partnerstvu s Nansen dijalog centrom iz Osijeka, Romskim resursnim centrom iz Darde, Gradom Osijekom i Hrvatskim društvom kulturnog turizma iz Osijeka. Projekt sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda u ukupnom iznosu od 2.378.616,17 kn.

– Muzej je nastao iz potrebe da u zajednicama u kojima živimo i djelujemo, preispitujemo uvriježena stajališta i predrasude o manjinama, prezentirajući drugačije narative kroz fotografiju, predmet i dokumentarni videozapis. Riječ je o nepisanoj, osobnoj povijesti, rezultatu življenja u interkulturnoj sredini koja je proživjela svoj rast i razvoj u kulturnom i gospodarskom smislu, ali i sukobe, rat pa i propadanje. Muzej osobnih priča propituje tko smo bili, kako se nosimo s onime tko smo danas i što želimo biti.

U sklopu projekta Štruca kulture, Fade In s Gradom Osijekom te ostalim partnerskim i suradničkim organizacijama postavlja okvir smjera razvoja i strategije djelovanja društveno-kulturnog centra Stara pekara.

Muzej osobnih priča, jedna od sadržajnih jedinica Stare Pekare, djelovat će kao muzejsko-galerijski prostor u kojem će se na urban i suvremen način predstaviti osobne priče građana Osijeka, predstavnika nacionalnih manjina koje u njemu žive. Iako će fokus biti na osobnim pričama pojedinaca, one će na ovaj način biti prepoznate i kroz širi društveno, politički i socijalni kontekst našeg društva, koje se još uvijek teško nosi s izazovima integracije i poštivanja različitosti.

Muzej osobnih priča postavit će interkulturalnost kao osnovicu identiteta Osijeka i regije sa željom da postane prepoznatljiva lokacija na urbanoj, kulturnoj i turističkoj mapi grada Osijeka.

Projekt, osim na webu, možete pratiti i na Facebooku i Instagramu. (Izvor: VoxFeminae/CD)