Aktivizam, Nekategorizirano

U Participativnom online filmskom klubu radionica snimanja vloga s Dalijom Dozet

U četvrtak, 18. svibnja 2023. u online okruženju održava se posljednja radionica izrade vloga za polaznike od 11+ i 13+ godina. Polaznici su imali prilike naučiti osnove pisanja i pripremanja scenarija te snimanja video materijala na mobitelima u “kućnoj radinosti”. Uz stvaranje koncepta za najavu filma, analizirali su što su vidjeli, ali i ono što će tek snimiti: odlučiti što, kako i zašto. Osmislili su tekst i pitanja te način vizualne prezentacije. Međusobno su surađivali u stvaranju sadržaja kroz koji su naučili puno više o filmu i stvaranju filma, a pri tome se i zabavili.

Radi se o ciklusu online radionica izrade vloga u okviru aktivnosti projekta Participativnog online filmskog kluba Sedmi kontinent koju su pohađali učenici osnovnih škola iz Gunje, Gornjeg Mihaljevca i Samobora.

Voditeljica radionica Dalija Dozet propituje filmski jezik u različitim područjima filmskog stvaralaštva kao redateljica i scenaristica, a surađuje na igranim, dokumentarnim i eksperimentalnim filmovima svih dužina i formata. Do sada je održala preko 30 filmskih radionica za djecu, mlade i odrasle, 2015. pokrenula je filmsku reviju Filmska Runda u Osijeku. Članica je Društva hrvatskih filmskih redatelja i dopredsjednica Kinokluba Zagreb. Na online radionicama pridružili su joj se montažer Danijel Brlas, redateljice Čejen Černić Čanak i Lana Kos.

Vlogove temeljem filmskih naslova iz programa, nastale participativnom metodom uz podršku i mentorstvo filmskih stručnjaka predstavljamo javnosti početkom lipnja.

Udruzi Djeca susreću umjetnost dodijeljena su bespovratna sredstva za provedbu projekta ‘Participativi online filmski klub’ (UP.02.1.1.14.0085) iz Državnog proračuna Republike Hrvatske (15%) i iz Europskog socijalnog fonda (85%). Ukupna vrijednost projekta je 411.964,63 kune.