EHO, Nekategorizirano

Najvažnija inovacija na Igrama je potpuna inkluzija sportova osoba s invaliditetom

Europske-Igre1Sport utječe na razvoj čovjeka kroz fizički i psihički aspekt, a uz to ima i dubok društvni utjecaj. Europske sveučilišne igre Zagreb – Rijeka 2016. će taj utjecaj iskoristiti na najbolji mogući način kroz pripremu potpuno različitog i novog koncepta Igara.

Uz brojne kreativne ideje, jedna od najvažnijih inovacija na ovim Igrama je potpuna inkluzija sportova i osoba s invaliditetom. Kroz organizaciju natjecanja u dvama sportovima koja su u programu Igara za osobe s invaliditetom, EUSA će se pridružiti suvremenim olimpijskim težnjama za osiguravanjem jednakih uvjeta te omogućavanjem jednakih prilika za sve pojedince koji bi željeli biti uključeni u sport.

Sukladno kriterijima Igara za osobe invaliditetom, dvije nove sportske kategorije održat će se na Europskim sveučilišnim igrama Zagreb – Rijeka 2016. Vodeći se modelom dualizma koji je implementiran u dvojnu kandidaturu gradova domaćina, svaki od njih će ugostiti po jedan sport za osobe s invaliditetom.

Plivanje za osobe s invaliditetom održat će se u Rijeci na bazenima Kantrida. Stolni tenis za osobe s invaliditetom održat će se u Zagrebu, u dvoranama Dom sportova 3 i Dom sportova 4 te u sportskoj dvorani Savska 137

Akademski sport nije i ne smije biti iznimka u težnjama za potpunom inkluzijom studenata sportaša u sportski program. Svi studenti koji se žele socijalizirati kroz sport te koji žive sport ponuđeni su sa spomenuta dva sporta. Na taj način EUSA i ESI2016 nude priliku svima zainteresiranima da sudjeluju u akademskoj sportskoj zajednici.

Preuzeto sa portala: In-portal.hr