Nekategorizirano, Rad udruga

Nastavit ćemo suradnju s HRT-om na prilagođavanju TV sadržaja slijepim osobama

U sklopu projekta je provedeno deset javnih panela

– Aktivnosti planirane projektom „ Jačanje sposobnosti organizacija civilnoga društva za pružanje socijalnih usluga“, kojega je provodio Savez slijepih RH zajedno s partnerima su u potpunosti provedene i zadovoljni smo postignutim rezultatima.

Stečeno znanje upravljačkih i operativnih kapaciteta uključenih temeljnih udruga Članica odnosno ostvareni rezultati i proizvodi stvoreni tijekom provedbe projekta primjenjivat će se u daljnjim aktivnostima prijavitelja i partnera. Osnaženim kompetencijama i znanjima u dijelu funkcioniranja udruga za zaposlenike iz temeljnih udruga Članica, u okruženju društvenih promjena i apliciranja kvalitetnih projektnih prijedloga u području pružanja socijalnih usluga za slijepe, osigurat će se održivost i kontinuitet u radu organizacija širenjem međusektorske suradnje – kaže Lucijano Jakšić, asistent na projektu dodavši kako su uvođenjem inovativne socijalne usluge za slijepe u svrhu poboljšanja pristupačnosti televizijskih sadržaja slijepim osobama kroz rad tima za naraciju i pilot emitiranja naracije (različitih vrsta televizijskih sadržaja), utvrđene smjernice za kvalitetnu naraciju i njihova pilot primjena.

Podigli svijest u javnosti

– Provođenjem deset javnih panela te vidljivošću u medijima koju smo ostvarili tijekom projekta smatramo da smo podigli svijest u javnosti na lokalnoj i regionalnoj razini o različitim poteškoćama s kojima se susreću slijepe osobe. Nakon provedbe projekta održivost će biti osigurana kroz multipliciranje ostvarenih rezultata u području jačanja temeljnih udruga Članica za uvođenje inovativnih metoda rada i projektni managment u funkcioniranju upravljačkih i operativnih struktura, te iskustava izvoditelja, što predstavlja mogućnost prenošenja stečenih znanja i izrađenih alata te smjernica na sve udruge slijepih u Republici Hrvatskoj.

Izgradnjom vlastitih sposobnosti i usvajanjem modernih načina funkcioniranja udruga civilnoga društva prilagođavajući se preporukama vanjske neovisne evaluacije HSS-a i 10 udruga slijepih u prioritetnim županijama, utvrđivanjem standardiziranih socijalnih usluga za slijepe kroz ujednačen i ravnomjeran pristup, te suradnjom na pružanju integriranih standardiziranih usluga za slijepe osobe, sve udruge će moći snažnije djelovati na kreiranje javnih politika u lokalnim zajednicama, sudjelovati u radu tijela koja donose odluke, te na taj način povećati svoj utjecaj, važnost i prepoznatljivost.

Osim navedenog, kroz djelovanje Koalicije za život u zajednici koja nam je bila Partner 1 u projektu, rezultati projekta uspješno će se uz fleksibilnu prilagodbu moći multiplicirati i na udruge drugih kategorija osoba s invaliditetom – pojašnjava Jakšić naglasivši kako su nakon završetka projekta temeljne udruge Članice ojačale svoje sposobnosti za osiguranje financijskih sredstava i pružanje kvalitetnih i učinkovitih socijalnih usluga za slijepe, kroz osposobljavanje upravljačkih i operativnih struktura, uvođenja socijalnih usluga u jedinstvenu računalnu bazu podataka koji će se moći koristiti u budućim aktivnostima, kroz evaluaciju postojećeg stanja rada udruga, utvrđivanjem temelja za zajedničko djelovanje u pružanju socijalnih usluga za slijepe, upoznavanjem i senzibilizacijom relevantnih dionika u području pružanja socijalnih usluga, te stvaranjem preduvjeta za uvođenjem inovativne metode prilagodbe televizijskih sadržaja slijepim osobama.

– Trajnost rezultata najviše se odražava u stvorenom zajedništvu temeljnih udruga Članica i njihovoj spremnosti da dijele iskustva slijedeći primjere dobre prakse i iskazujući spremnost na intenzivniju suradnju i partnerstva u budućnosti – najvažnija je dobrobit ovoga projekta.

Usvojena znanja od ključne važnosti

Kada govorimo o iskustvima stečenim putem ovoga projekta, a koja mogu koristiti u apliciranju drugih sličnih projekata, Jakšić kaže kako su ciljane skupine bile aktivni sudionici svih predviđenih projektnih aktivnosti, što se prvenstveno odnosi na temeljne udruge Članice i relevantne dionike u području pružanja socijalnih usluga.

– Radilo se na jačanju sposobnosti uspješnog i inovativnog funkcioniranja upravljačkih i operativnih predstavnika, unapređenju tehničkih mogućnosti i osiguranja temeljnih preduvjeta za strateško planiranje i izradu budućih smjernica razvoja. Usvojena znanja od ključne su važnosti za Savez slijepih, ali i za predstavnike temeljnih udruga slijepih za korištenje bespovratnih sredstava kroz prijavu kvalitetnih projektnih prijedloga. Svakako postoji i potreba i zainteresiranost za nastavak provedbe aktivnosti s ciljem jačanja sposobnosti temeljnih udruga Članica, pri čemu će se svakako koristiti ostvareni rezultati. Navedeno se planira ostvariti apliciranjem projektnih prijedloga na natječaje iz Europskog socijalnog fonda – najavljuje Jakšić naglasivši kako je jačanje sposobnosti udruga slijepih za pružanje integriranih kvalitetnih socijalnih usluga za slijepe u lokalnoj zajednici donijelo korist samim slijepim osobama ali i društvenoj zajednici na svim razinama.

Moderni načini funkcioniranja

– Kroz projekt je organizirano deset javnih panela na kojima su sudjelovali predstavnici lokalnih i regionalnih dionika. U projektnim aktivnostima sudjelovali su i predstavnici Ministarstva socijalne politike i mladih. Više je čimbenika koji utječu na položaj osoba s oštećenjem vida u svim područjima života osobito u području socijalne uključenosti i zapošljavanja – od spremnosti zajednice da političkim odlukama pogoduje zapošljavanju i stvara različite mogućnosti za isto, do kvalitetne podrške za život u lokalnoj zajednici.

Partnerstvo iz pilot projekta s HRT-om nastaviti će se suradnjom na daljnjem razvoju modela prilagodbe TV sadržaja slijepim osobama ali i drugim osobama s invaliditetom. Ostvareno jačanje kapaciteta i povećanje sposobnosti temeljnih udruga Članica za pružanje učinkovitih i kvalitetnih socijalnih usluga (osiguranje materijalnih i nematerijalnih resursa za provedbu aktivnosti usmjerenih podizanju kvalitete života njihovih članova kroz mogućnost apliciranja i na druge natječaje te osiguranje sredstava na lokalnoj razini) doprinijeti će ostvarenju partnerstava na projektima a time i financijskoj održivosti udruga odnosno kontinuitetu djelovanja.

Projektom smo ojačali sposobnosti udruga za usvajanje modernih načina funkcioniranja „udruga civilnoga društva“, ukazali smo na potrebu uključivanja u kreiranje javnih politika, osobito u lokalnim zajednicama te sudjelovanje u radu tijela i povjerenstava koja donose odluke – zaključio je Jakšić.

Maja Celing Celić