EHO, Nekategorizirano

Obnavlja se Hrvatski dom u Karlovcu, pokrenut zahvaljujući EU projektu razvoja društveno-kulturnih centara

Grad Karlovac najavio je da će zgrada Hrvatskog doma biti konstrukcijski obnovljena do kraja ove godine, a gradonačelnik Damir Mandić nada se da će cjelovita obnova biti dovršena do kraja 2024., kako bi potom poslužila nezavisnoj kulturi jer je institucionalna prostorno namirena.

“Formalna kultura u Karlovcu ima dosta prostora s obzirom na Gradsku knjižnicu ‘Ivan Goran Kovačić’, Gradsko kazalište ‘Zorin dom’, Muzeje grada Karlovca, pa sada već i Kino ‘Edison’. Logično je stoga da se prostorno namiri nezavisna kulturna scena. Vidim u sljedećem desetljeću tri benda iz Karlovca koji će biti planetarno poznati”, poručuje Mandić.

Na nedavnoj tribini koju je organizirao Savez udruga “Kaoperativa” Mandić je izvijestio da se cjelovita obnova već projektira, u što je uložilo Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske. Do 30. lipnja financirala se konstrukcijska obnova vrijedna 4,4 milijuna eura iz Fonda solidarnosti Europske unije, a onda su radovi nastavljeni financiranjem iz drugih izvora, sukladno dodatku ugovora s Ministarstvom kulture i medija.

Grad Karlovac namjerava cjelovitu obnovu financirati sredstvima Nacionalnog plana otpornosti i oporavka, a u Domu bi se smjestio društveno-kulturni centar s prostorima za druženja i radionice, velikom multifunkcionalnom dvoranom, manjom dvoranom, klupskim i izložbenim te popratnim prostorima, dok bi krov trebao biti izrađen od solarnih crijepova.

Dokumenti “Kaoperative” o razvoju društveno-kulturnog centra bit će temelj koncepta Hrvatskog doma u Karlovcu. Gradonačelnik pak napominje da bi program trebao biti donekle i financijski održiv, mada potpora iz gradskog proračuna nije upitna. Upozorava i na to da Hrvatski dom u Karlovcu ne bi smio biti “privatiziran” tako da odgovara samo estetskom ukusu onih koji njime programski upravljaju, nego da mora biti raznolik.

Tajnik Saveza udruga “Kaoperativa” i veteran nezavisne kulturne scene Denis Mikšić podsjeća da se deset godina razvija model upravljanja, prvo Malom scenom Hrvatskog doma, a onda i cijelim Hrvatskim, kako Karlovčani nazivaju tu zgradu. “Temeljimo koncept i na velikim iskustvima naših kolega iz Europe. S cijelom pričom smo došli daleko”, rekao je Mikšić.

Dokumenti “Kaoperative” o razvoju društveno-kulturnog centra nastali su u okviru projekta Hrvatski dom u centru koji je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

(Hina/CD)