EHO, Nekategorizirano

Održana četvrta Boranka: branitelji, planinari, izviđači i volonteri zajednički u akciji pošumljavanja

Na području Korešnice u Žrnovnici u subotu je održana 4. ovogodišnja Boranka, volonterska akcija pošumljavanja požarišta, a organizirali su je Savez izviđača Hrvatske, Hrvatska gorska služba spašavanja i Splitski skautski zbor, prenosi Hina.

Akcija pošumljavanja je započela u 10 sati, a volontere su do Korešnice dovodili besplatni autobusi “Prometa”. U pošumljavanju su sudjelovali izviđači Skautskih klubova Split i Marjan, branitelji iz Udruge dragovoljaca Domovinskog rata Brodosplit, planinari iz Planinarskog kluba Split, zaposlenici tvrtke Philip Morris, stotinjak zaposlenika Raiffeisen banke i pripadnici Hrvatske ratne mornarice.

Volonterima su uz besplatan prijevoz do lokacije pošumljavanja bile osigurane sadnice, zaštitna oprema, alat za sadnju, stručni nadzor radnika Hrvatskih šuma, kao i voda, voće, piće i sendviči.​

To je od 2018. godine, od kada je započela akcija pošumljavanja Boranka, 27. po redu akcija pošumljavanja požarišta Dalmacije.​
Boranka je najveća europska volonterska akcija pošumljavanja požarišta koja je potekla upravo iz Splita, a u međuvremenu se proširila i na ostale dalmatinske gradove​, otkriva poslovni direktor Saveza izviđača Hrvatske (SIH) Dan Špicer​.

U organizaciji Boranke sudjeluju brojne institucije koje pružaju podršku izviđačima i drugim volonterima.

Hrvatske šume osiguravaju sadnice i drugi sadni materijal, a njihovi stručnjaci educiraju volontere i rade stručni nadzor same sadnje. HGSS-ovi volonteri glavna su logistička podrška u organizaciji pošumljavanja. Ravnateljstvo civilne zaštite osigurava alat i opremu za sadnju te ostalu logistiku, Grad Split osigurava besplatan prijevoz volontera autobusima, volonteri Crvenog križa na raspolaganju su volonterima u slučaju nesretnog slučaja ili nezgode.

Boranku kao pokrovitelji podržavaju Europski parlament, Ministarstvo poljoprivrede, Američka gospodarska komora, Veleposlanstvo Kanade, UHDDR, agencija IMAGO te Njemačko-hrvatska industrijska i trgovinska komora. Glavni sponzori, simbolično nazvani Glavni PoBORitelji ovogodišnje Boranke su Raiffeisen banka, Radenska Adriatic, Henkel i FINA.