Aktivizam, Nekategorizirano

Pokrenuta donatorska akcija – “Boranka za Australiju”

Savez izviđača Hrvatske, koji je u protekle dvije godine volonterskom akcijom “Boranka” pošumio požarišta Dalmacije s više od 60.000 stabala, pokrenuo je donatorsku akciju prikupljanja pomoći za Australiju koja je pogođena katastrofalnim požarima, priopćeno je u petak iz tog Saveza.

“Sva sredstva prikupljena donatorskom akcijom ‘Boranka za Australiju’ hrvatski izviđači proslijedit će u fond za pomoć koji su osnovali australski izviđači,” navodi se u priopćenju.

Savez izviđača Hrvatske poziva sve koji žele pomoći da donaciju uplate na žiro račun kampanje “Boranka”: HR5624070001100022695 s naznakom ZA POMOĆ AUSTRALIJI.

“Iako nas dijeli više od 15 000 kilometara, ovom akcijom želimo našim australskim prijateljima poručiti da smo uz njih i da mi u Hrvatskoj, nažalost, isto jako dobro znamo što su šumski požari te kakve posljedice ostaju iza njih. Naravno, štete su neusporedive, ali ako ovdje prikupljena sredstva pomognu da se u Australiji posadi makar i jedna nova šuma, to je već velika stvar”, izjavio je poslovni direktor Saveza izviđača Hrvatske i glavni koordinator kampanje “Boranka” Dan Špicer.

Istaknuo je da će se nastaviti pošumljavati požarišta Dalmacije.

“Mi ćemo i dalje kroz našu kampanju Boranka neumorno nastaviti pošumljavati požarišta Dalmacije znajući da je jedna mala Hrvatska barem malo pomogla i oporavku prirode u dalekoj Australiji“, rekao je Špicer.

U pripremi akcije “Boranka za Australiju”, hrvatski izviđači susreli su se i s veleposlanicom Australije Elizabeth Petrovic.

“Veleposlanici Petrovic najavili smo našu akciju za pomoć Australiji koju je ona najiskrenije podržala i najsrdačnije zahvalila svima koji će sudjelovati. Dogovorili smo i moguću razmjenu ideja po pitanju raznih projekata pošumljavanja požarišta u čemu i hrvatski i australski izviđači imaju jako puno iskustva”, istaknuo je glavni načelnik Saveza izviđača Hrvatske Boris Vujnović.

Hrvatski izviđači ističu kako su se Australski izviđači (Scouts Australia) među prvima organizirali u pomaganju ljudima, životinjama i prirodi

Australiju je pogodila dosad najgora požarna sezona s katastrofalnim posljedicama za stanovništvo, životinjski svijet i prirodu. Požari, koji mjesecima bez prestanka bjesne Australijom, uzrokovali su do sada 30 ljudskih žrtava i uništili više od tri tisuće domova.

Procjenjuje se da je do sada izgorjelo više od 11 milijuna hektara šuma i drugog raslinja, što je površina čitave Bugarske, prilikom čega je stradalo više od milijardu životinja, od čega deseci tisuća koala i klokana. Iako su nedavne kiše nakratko pomogle u gašenju aktivnih požara, s novim rastom temperatura koje slijedi, očekuje se dodatno pogoršanje uvjeta i daljnje širenje požara, navodi se u priopćenju Saveza izviđača Hrvatske.

Napominje se kako su ovi zastrašujući podaci rezultat rekordno visokih temperatura i iznimno dugog sušnog razdoblja koje je dodatno pogodovalo širenju požara. 2019. bila je u Australiji ujedno i najtoplija i najsuša godina od kada postoje mjerenja, dakle u zadnjih 120 godina, što prema svim podacima i pokazateljima nepobitno ukazuje upravo na djelovanje i učinke klimatskih promjena. (Hina)