Aktivizam, Nekategorizirano

Volonterska akcija Boranka sutra kreće s pošumljavanjem u Žrnovnici i Gornjem Sitnom

Najveća europska volonterska akcija pošumljavanja požarišta, popularna Boranka, počinje u subotu četvrtu godinu zaredom, priopćili su iz Saveza izviđača Hrvatske.

Kako navode, osim njih, Hrvatske šume, Hrvatska gorska služba spašavanja i Splitski skautski zbor, kao glavni organizatori Boranke, sutra počinju s novim akcijama pošumljavanja požarišta Dalmacije. Ove jeseni pošumljavat će se područja u okolici Splita, u splitskim naseljima Žrnovnici i Gornjem Sitnom.

“Prva akcija pošumljavanja održat će se sutra na području Korešnice (Žrnovnica). Akcija počinje u 10 sati, a za volontere su organizirani besplatni autobusi Prometa koji kreću s terminala u Sukoišanskoj u devet sati. Svim volonterima osiguran je besplatan prijevoz do i od lokacije pošumljavanja, sadnice, zaštitna oprema, alat za sadnju, stručni nadzor radnika Hrvatskih šuma te voda, sendviči i voće”, poručuju.

Akcije pošumljavanja će se održavati idućih pet subota, zaključno sa subotom 16. listopada. Svi zainteresirani za sudjelovanje mogu se prijaviti na mobitel organizatora 091 3639 942, a prijava za besplatan prijevoz autobusom je obvezna s obzirom na to da je broj mjesta ograničen.

Autobusi za besplatan prijevoz volontera kreću svake subote u devet sati s terminala u Sukoišanskoj u Splitu, navode.

Boranka je u protekle tri godine okupila 7300 volontera iz svih krajeva Hrvatske i iz inozemstva, koji su na mjestima koja je bio zahvatio požar u okolici Splita, Solina, Makarske i Zadra posadili više do 85 tisuća novih stabala, čime je je ta akcija postala najveća europska volonterska akcija pošumljavanja požarišta i primjer kako okupiti mnogobrojne volontere, institucije i organizacije u obnovi prirode.

U Savezu izviđača Hrvatske ističu kako su primjer Boranke već počele primjenjivati i druge europske države, a zbog svoje originalnosti i učinkovitosti, ona je već sada postala najnagrađivanija neprofitna kampanja u povijesti Hrvatske. Tako je, uz mnoga domaća i svjetska priznanja, nedavno osvojila i jednu od najvažnijih europskih nagrada – nagradu Europskog parlamenta “Europski građanin” koju će organizatori Boranke primiti u studenome u Bruxellesu.

“U organizaciji Boranke sudjeluju i brojne druge institucije koje pružaju podršku izviđačima i drugim volonterima. Hrvatske šume osiguravaju sadnice i drugi sadni materijal, a njihovi stručnjaci educiraju volontere i rade stručni nadzor same sadnje. HGSS-ovi volonteri glavna su logistička podrška u organizaciji pošumljavanja. Ravnateljstvo civilne zaštite osigurava alat i opremu za sadnju te ostalu logistiku, Grad Split osigurava besplatan prijevoz volontera autobusima, volonteri Crvenog križa na raspolaganju su volonterima u slučaju nesretnog slučaja ili nezgode”, stoji u priopćenju.

Kao pokrovitelji, Boranku već godinama podupiru Europski parlament, Ministarstvo poljoprivrede, Američka gospodarska komora, Veleposlanstvo Kanade, UHDDR, agencija IMAGO te Njemačko-hrvatska industrijska i trgovinska komora.

Glavni sponzori, simbolično nazvani Glavni PoBORitelji ovogodišnje Boranke su Raiffeisen banka, Radenska Adriatic i Henkel, navodi se na kraju. (Hina)