Nekategorizirano, Svijet

Orbanovi ljudi označavaju urede udruga po uzoru na progon Židova

Foto: Fidesz
Foto: Fidesz

AKTIVISTI u Mađarskoj vladajuće stranke Fidesz premijera Viktora Orbana pokrenuli su zabrinjavajuću kampanju označavanja ureda nevladinih udruga koje se bave ljudskim pravima i pomaganjem migrantima, prenosi H-alter.

Na vrata ureda nevladinih organizacija lijepe naljepnice na kojima piše “promigrantska organizacija”, a jedna od onih koje su tako označene je i mađarska podružnica Amnesty Internationala. To je osobno učinio dužnosnik Fidesza Istvan Hollik, koji je u prošlom sazivu parlamenta bio zastupnik.

1944. Davidova zvijezda, 2018. Fideszova naljepnica

Isto su učinili i s uredom organizacije Menedek (tj. u prijevodu Azil), označivši jasno vidljivom naljepnicom i njihova ulazna vrata.

 

Znakovito je da Menedek ima ured u zgradi na kojoj su nacisti 1944. stavili Davidovu zvijezdu jer su njoj u tada još živjeli Židovi. U zadnje dvije godine Drugog svjetskog rata većina od nekoliko stotina tisuća mađarskih Židova je deportirana u Auschwitz i druge logore smrti te brutalno ubijena.

Orbanova kampanja protiv nevladinih udruga

Istu praksu označavanja ureda nevladinih organizacija u Srbiji pak njeguje ekstremistička skupina Zavetnici, no u Mađarskoj to čine aktivisti Orbanove vladajuće stranke, što je naročito zastrašujuće.

Sve to je dio šire Fideszove kampanje protiv nevladinih udruga, naročito onih koje pomažu migrantima, za što se ubuduće u Mađarskoj planira i zatvorska kazna.