Nekategorizirano, Svijet

Tisuće ljudi u Budimpešti prosvjedovalo protiv novog anti-LGBTQI zakona

Foto: EPA

Tisuće Mađara pridružilo se u subotu godišnjoj Paradi ponosa u Budimpešti kako bi izrazili potporu LGBTIQ zajednici te neslaganje s novim zakonom kojim se zabranjuje prikazivanje sadržaja LGBTIQ tematike mlađima od 18 godina.

Mađarski nacionalistički premijer Viktor Orban, koji je na vlasti od 2010., sve više radikalizira politiku u svojoj zemlji predstavljajući je kao borbu za očuvanje tradicionalnih kršćanskih vrijednosti od zapadnog liberalizma.

Europska je komisija pokrenula postupak zbog novog mađarskog zakona koji je u srpnju stupio na snagu jer ga smatra diskriminatornim i protivnim europskim vrijednostima tolerancije i individualnih sloboda.

Orban, čiju vladu 2022. očekuju nimalo lagani parlamentarni izbori, tvrdi da su pitanja poput prava zajednice LGBTQI unutarnje pitanje nacionalnih vlada te najavljuje da će raspisati referendum o novom zakonu za koji tvrdi da nije uperen protiv homoseksualnih osoba već mu je svrha zaštiti mađarsku djecu.

Organizatori subotnjeg marša pozivaju pristaše da ustanu protiv mržnje i pokušaja “pohlepnih političara” da zastraše LGBTQI osobe.

U izjavi navode da je u zadnje vrijeme ta zajednica proživjela teško, zastrašujuće razdoblje.

“Umjesto zaštite manjina, kršćansko-demokratska vlada stranke Fidesz koristi se zakonima da bi članove LGBTQI zajednice učinila strancima u njihovoj domovini”, stoji u izjavi.

Civilne udruge kritiziraju Orbanove reforme, a anketa iz lipnja koju je proveo Ipsos pokazala je da 46 posto Mađara podupire istospolni brak.

U ponedjeljak je više od 40 stranih kulturnih ustanova i veleposlanstava koje djeluju u Mađarskoj, a među njima Sjedinjenih Država, Velike Britanije i Njemačke, zajedničkom izjavom iskazalo potporu Paradi ponosa u Budimpešti.

“Zabrinuti smo zbog nedavnih događaja koji prijete načelu nediskriminacije po spolnoj orijentaciji i rodnom identitetu te ohrabrujemo korake u svakoj zemlji koji štite jednakost i dostojanstvo svih ljudskih bića bez obzira na njihovu spolnu orijentaciju ili rodni identitet”, navode u izjavi. (Hina)