Nekategorizirano, Svijet

Mađarska novim zakonom „tjera“ Soroševo sveučilište iz Budimpešte

madja_crTo bi moglo utjecati i na Sorošev Central European University (CEU) u Budimpešti, uporište liberalnog međunarodnog obrazovanja u toj zemlji.

Zakon pogađa “u srce” CEU-a, fakulteta koji je osnovao George Soroš, američki financijaš i filantrop mađarskog podrijetla, priopćila je ta institucija. Njezin rektor Michael Ignatieff je na sastanku sa studentima i osobljem fakulteta, prenosi Hina.

– To nije pitanje u kojem je moguć kompromis – rekao je Ignatieff studentima i zaposlenicima fakulteta.

– Mi garantiramo za naše akademske slobode – dodao je.

Desničarski premijer Viktor Orban kritizirao je udruge civilnog društva koje je financirao Soroš, osnivač zaklade Otvoreno društvo koja podupire organizacije diljem svijeta i kosi se Orbanovom politikom protivljenja liberalnoj demokraciji.

Jedna od točka razdora je migracija. Orban je uoči izbora u 2018. pooštrio svoju protuimigracijsku politiku i smatra da nevladine organizacije dobivaju novce iz inozemstva kako bi se petljale u unutarnja pitanja Mađarske.

Po zakonu koji je u utorak podnesen parlamentu, strani fakulteti moraju imati kampus u Budimpešti i u državi iz koje dolaze. CEU, koji djeluje samo u mađarskoj prijestolnici, jedino je međunarodno sveučilište bez ogranka na drugim mjestima.- Ovi amandmani bi od CEU-a zahtijevali da otvori dodatni kampus u saveznoj državi New York. Tjeranje CEU-a da to učini ne bi imalo nikakvih prednosti i stvorilo bi financijske i troškove ljudskih resursa – priopćilo je sveučilište.

Fakulteti moraju početi provoditi zakon do 15. veljače 2018. ili prestati prihvaćati nove studente do rujna 2018. godine.

CEU je osnovan 1991., nakon pada komunizma i danas ima oko 1.400 studenata.