Nekategorizirano, Svijet

U Budimpešti skup potpore EU-u i prosvjed protiv premijera Viktora Orbana

Foto: EPA/Balazs Mohai HUNGARY OUT
Foto: EPA/Balazs Mohai HUNGARY OUT

Nekoliko tisuća osoba u nedjelju je u Budimpešti došlo izraziti potporu Europskoj uniji i protivljenje mađarskom premijeru Viktoru Orbanu, kojeg EU kritizira zbog nepoštivanja sloboda.

Oko 3000 osoba se okupilo na obali Dunava poslušati govore predstavnika nevladinih organizacija o zaštiti slobode medija, zaštiti NGO-a kao i Srednjoeuropskog sveučilišta (CEU) koje financira američki milijarder mađarskog podrijetla George Soros, a koje šef mađarske vlade želi zatvoriti.

Nakon govora, okupljeni su krenuli prema zgradi parlamenta u pratnji policijskih automobila.

“Demokracija”, “Sloboda za Mađarsku”, “Sloboda za sveučilišta” skandirali su okupljeni od kojih su mnogi nosili zastave EU-a i plakate kojima su ismijavali Orbanaove izjave protiv Sorosa.

U subotu je održan skup u Felcsutu, 40 km zapadno od Budimpešte, kako bi se privukla pozornost Mađara na masovnu korupciju koja je postala uobičajena u zemlji.

Zastupnici Europskog parlamenta većinom glasova usvojili su u srijedu rezoluciju o stanju temeljnih prava u Mađarskoj koja upozorava da ta zemlja posljednjih godina nazaduje u njihovom poštivanju te su pozvali na aktiviranje članka 7, mehanizma koji bi mogao dovesti do sankcija za Budimpeštu.

Za pokretanje procedure koja bi mogla rezultirati sankcijama zastupnici su se odlučili nakon zaključka da je u toj zemlji na vidjelu pogoršanje stanja glede vladavine prava i demokracije te su pozvali na suspenziju ili povlačenje kontroverznih zakona.

Mađarsku vladu se posebice poziva da ukine stroža pravila za tražitelje azila i nevladine organizacije te da postigne dogovor kako bi se CEU-u u Budimpešti omogućilo da ostane djelovati kao slobodna institucija.