Nekategorizirano, Svijet

Orban odbacio prijetnju EU-a u vezi nevladinih organizacija kao “smiješnu”

EPA/VALDA KALNINA
EPA/VALDA KALNINA

Mađarska je spremna braniti svoje nove stroge propise o nevladinim organizacijama sve do Suda EU-a i smatra da nova europska prijetnja s tim u vezi nije vrijedna komentara, poručio je u petak mađarski premijer Viktor Orban.

Europska komisija u srijedu je slanjem obrazloženog mišljenja učinila drugi korak u postupku protiv Mađarske zbog kršenja europskih propisa u vezi s nevladinim organizacijama koje su financirane izvana.

Komisija je 14. srpnja uputila Mađarskoj formalno upozorenje zbog njezina zakona o nevladinim organizacijama. Vlada u Budimpešti imala je mjesec dana za odgovor Komisiji. U slučajevima kada izostane odgovor ili Komisija bude njime nezadovoljna, ona  šalje obrazloženo mišljenje, što je drugi korak u postupku prije podizanja tužbe pred Sudom EU-a.

“Nakon što je pozorno proučila objašnjenja koja je dostavila Mađarska, Komisija je zaključila da ta zemlja nije odgovorila na njezinu duboku zabrinutost”, objavila je Komisija.

Novi mađarski zakon obvezuje sve nevladine organizacije koje iz inozemstva godišnje dobiju preko 7,2 milijuna forinti (oko 24 tisuće eura) da se službeno registriraju kao nevladina organizacija financirana iz inozemstva i kao takve se moraju identificirati na svakom priopćenju za javnost, letku, web-stranici ili izvješću koje sastave. U protivnom prijeti im zabrana rada.

Zakon se tumači kao udar na nevladine organizacije koje financira američki filantrop mađarskog podrijetla George Soros, s kojima je mađarska vlada u svojevrsnom ratu.

Mađarska sada ima mjesec dana da poduzme odgovarajuće mjere kako bi se uskladila s obrazloženim mišljenjem. Ako to ne učini, Komisija može slučaj predati Sudu EU-a.

Orban, žestoki kritičar prekomjernih ovlasti Bruxellesa, ocijenio je da je novi dokument Komisije “smiješan” i poručio da će ga vlada tako i tretirati u svojem odgovoru.

Komisija smatra da mađarski zakon krši pravo na slobodu udruživanja i zaštitu privatnosti i osobnih podataka zajamčenih Poveljom o temeljnim pravima EU-a, kao i slobodu kretanja kapitala.

“Ovaj prijedlog predmet je podsmijeha širom Europe”, rekao je Orban, dodajući da Komisijini birokrati rade po Sorosevu nalogu. “Ovo zaudara po političkom oportunizmu. Toliko je smiješno da zapravo s tim u vezi ne možemo učiniti ništa.”

“Ako netko prihvati novac izvana, onda ga mora prijaviti. I točka. Što je u tome loše? Što darovnica ima s kretanjem kapitala? To je smiješno.”
Orban je poručio da se europski čelnici moraju suzdržati od vršenja pritiska na države članice u politički motiviranim slučajevima i usredotočiti se na zaštitu sloboda koje već uživaju europski građani prije nego se upuste u izradu velikih planova za reformu Europske unije.

Prijedlozi da se postrože propisi o radu i dopusti državama članicama uvođenje graničnih kontrola do tri godine ugrožavaju značajna postignuća u Uniji, smatra on, dodajući da bi umjesto toga trebalo pojačati sigurnost na vanjskim granicama.

“Upravo rušimo Schengen”, rekao je za državni radio. “Dok govorimo o budućnosti Europe, naše najveće postignuće nestaje nam pred očima.”
“Isto vrijedi za izaslane radnike. Imamo slobodu kretanja radnika u Europi, a bavimo se njezinim ograničavanjem. Pripremamo velike planove, a u pravim pitanjima vraćamo se unazad.”