Nekategorizirano, Svijet

Komisija protiv Mađarske zbog zakona o NVO-ima i visokom obrazovanju

EPA/BARTLOMIEJ ZBOROWSKI POLAND OUT
EPA/BARTLOMIEJ ZBOROWSKI POLAND OUT

Europska komisija je potkraj prošlog tjedna službeno upozorila Mađarsku zbog zakona o nevladinim organizacijama te pokrenula drugi korak u pokretanju postupka zbog povrede europskog prava zbog zakona o visokom obrazovanju, koji prijeti zatvaranjem Srednjoeuropskog sveučilišta u Budimpešti.

Novi mađarski zakon obvezuje sve nevladine organizacije koje iz inozemstva godišnje dobiju preko 7,2 milijuna forinti (oko 24 tisuće eura) da se službeno registriraju kao nevladina organizacija financirana iz inozemstva i da se kao takve moraju identificirati na svakom priopćenju za javnost, letku, web-stranici ili izvješću koje sastave, a u protivnom prijeti im zabrana rada.

“Civilno društvo predstavlja samo tkivo naših demokratskih društava i stoga ih ne treba neopravdano ograničavati u radu. Mi smo pozorno proučili novi zakon o NVO-ima i zaključili da nije u skladu s europskim pravom. Očekujemo da mađarske vlasti pristupe dijalogu kako bi se ovo pitanje riješilo što je prije moguće”, rekao je prvi potpredsjednik Komisije Frans Timmermans.

Mađarska vlada sada ima mjesec dana za odgovor Komisiji. Ako odgovor izostane ili Komisija bude nezadovoljna, Komisija u tom slučaju šalje obrazloženo mišljenje, što je drugi korak u postupku prije podizanja tužbe pred Sudom EU-a.

Obrazloženo mišljenje Mađarska je dobila zbog zakona o visokoškolskom obrazovanju.

“Mađarski zakon o visokom obrazovanju neproporcionalno ograničava sveučilišta iz EU-a i izvan EU-a u njihovu radu i mora se uskladiti s europskim pravom što je prije moguće. Očekujemo reakciju mađarskih vlasti u roku od mjesec dana. Bude li odgovor nezadovoljavajući, Komisija može odlučiti o odlasku na Sud”, rekao je Timmermans.

Mađarski je parlament u travnju po hitnom postupku izglasao zakon usmjeren protiv Srednjoeuropskog sveučilišta (CEU). To sveučilište na engleskom jeziku utemeljio je američki milijarder mađarskog podrijetla George Soros nedugo nakon pada komunizma. Kroz to sveučilište prošlo je tisuće studenata iz stotinjak zemalja i smatra ga se među 50 najboljih u svijetu u području političkih znanosti.

Zakon predviđa oduzimanje dopusnice za rad stranim sveučilištima koja nemaju kampus u svojoj matičnoj zemlji, što je slučaj s CEU-om.

Komisija navodi da zakon nije kompatibilan sa slobodom visokoobrazovnih institucija da pružaju usluge i djeluju u bilo kojem dijelu EU-a, te da je protivan pravu na akademske slobode, pravu na obrazovanje i pravu na poslovanje, što je predviđeno Poveljom EU-a o temeljnim pravima i pravnim obvezama EU-a prema međunarodnom trgovačkom pravu. (hina)