Nekategorizirano, Svijet

Soros: Mađarska vlada iznosi laži

EPA/OLIVIER HOSLET / POOL
Jean-Claude Juncker (L), predsjednik Europske komisije i George Soros, osnivač i čelnik Zaklade Otvoreno društvo. EPA/OLIVIER HOSLET / POOL

Američki investitor George Soros u ponedjeljak je osudio kampanju mađarske vlade protiv njega kao “iskrivljenu i lažnu” te rekao da joj je svrha stvoriti lažnog vanjskog neprijatelja, prenosi Hina.

Soros, 86, mađarski je Židov koji je zbog dugotrajne potpore liberalima i vrijednostima otvorenog društva u istočnoj Europi u sukobu s desničarskim nacionalistima, pogotovo s vladom mađarskoga premijera Viktora Orbana.

Orban, koji će se suočiti s izborima u travnju 2018. prošli je mjesec svojim glasačima izrekao sedam tvrdnji što ih je pripisao Sorosu. U jednoj od njih Soros navodno poziva Europsku uniju da smjesti milijun izbjeglica na godinu i da svakome plati tisuću eura.

“Izjave … sadrže iskrivljenja i potpune laži koje namjerno dezinformiraju Mađare u vezi sa Sorosevim stajalištima o migrantima i izbjeglicama”, stoji u izjavi koju je objavio Sorosev fond Otvoreno društvo.

“Mađarski zdravstveni i obrazovni sustav u velikim su problemima, a korupcija u zemlji je uzela maha. Sadašnja vlada želi skrenuti pažnju građana s tih problema, zato nastoji stvoriti vanjskog neprijatelja. Vlada je u tu svrhu izabrala Georga Sorosa“, navodi se  u izvješću.

Rečeno je da je svaka od sedam izjava iskrivljena i lažna te se u izvješću pobijaju jedna za drugom. Navodi se da je Soros predložio godišnji prihvat 300.000 u EU samo dok jača kontrola granica EU te da se migranti unutar EU dobrovoljno premještaju a ne obvezno kao što to tvrdi Budimpešta.

Također se napominje da Soros nije predložio isplate migrantima, već subvencije EU-a zemljama članicama kako bi se lakše nosile s problemom migracija.

U izbornoj kampanji Orbanova stranka Fidesz postavila je niz plakata kojima se Mađari upozoravaju: “Nemojte dopustiti Sorosu da se zadnji smije” uz crnobijelu fotografiju nasmijanog Sorosa.  Na ponekom plakatu moglo se pročitati i  ‘smrdljivi Židov’, dodatno našarano.

Mađarska vlada opovrgnula je da su plakati antisemitski i ponovno ih je iskoristila u jesen u promociji “nacionalnih konzultacija” s glasačima.