Nekategorizirano, Svijet

Tisuće pružaju potporu Sorosovu sveučilištu

soros_crSudionici skupa koji su u povorci prošetali od sveučilišta Corvinus do Central European Universityja (CEU) koje je George Soros osnovao 1991. i zatim do zgrade parlamenta, rekli su da je zakon napad na slobodu obrazovanja.

Parlament idući tjedan treba raspravljati o tom nacrtu zakona, prenosi SEEbiz.

Premijer Viktor Orban, otvoreni kritičar liberalnih civilnih udruga koje je utemeljio Soros, izjavio je u petak da je CEU prekršio propise izdavanjem svojih diploma, što ta ustanova odlučno odbija.

Godinu dana prije izbora 2018. Orban je krenuo u obračun s civilnim udrugama koje je osnovao američki financijaš i filantrop Soros, inače mađarskog podrijetla.

– Došli smo jer mislim da (Orbanova) stranka Fidesz provodi samovolju i želimo pružiti potporu slobodnom školstvu jer što se danas događa na CEU-u, sutra se može dogoditi na Corvinusu – rekao je Milan Holper, student na sveučilištu Corvinus.

– Ovo je udruženi napad na autonomiju sveučilišta i na slobodno školstvo – istaknuli su organizatori prosvjeda u priopćenju.

Početkom tjedna vlada je parlamentu podnijela nacrt zakona o reguliranju stranih sveučilišta u kojemu postavlja nekoliko novih zahtjeva koji bi mogli natjerati CEU da ode iz zemlje.

Po tom nacrtu, strana sveučilišta moraju imati kampus u Budimpešti i u svojoj matičnoj zemlji.

CEU, koji djeluje samo u mađarskoj prijestolnici, jedina je međunarodna visokoškolska ustanova koja nema podružnicu izvan zemlje. CEU je upozorio da taj nacrt zakona ugrožava akademsku slobodu.