EHO, Nekategorizirano

Osijek: Završna konferencija EU projekta psihosocijalne podrške vrijednog 11,4 milijuna kuna

Foto: Ja kao i ti /Facebook

Projekt “Postani svoj” vrijedan 11,4 milijuna kuna kojeg je provodio osječki Centar za pružanje usluga u zajednici “Ja kao i ti” omogućio je smještaj i podršku za 67 novih korisnika, psihosocijalnu podršku za još 20 osoba s mentalnim teškoćama te zapošljavanje 35 djelatnika.

Istaknuto je to u petak na završnoj konferenciji projekta uz napomenu da je projekt u cijelosti financiran iz Europskog socijalnog fonda.

Ravnateljica Centra Mira Leko-Ćurčić podsjetila je kako je ovo svojevrsni nastavak infrastrukturnog projekta, koji je završen prije tri godine, vrijednog 8,5 milijuna kuna, u sklopu kojeg je uređena i opremljena 31 stambena jedinica za život korisnika.

Početkom ožujka 2019. godine započeo je projekt “Ostani svoj”, vrijedan 11,4 milijuna kuna, kojim je osigurano zapošljavanje 35 stručnih djelatnika, koji pružaju psihosocijalnu podršku za ukupno 87 korisnika, od kojih je 67 imalo uslugu organiziranog stanovanja u stambenim zajednicama, pojasnila je Leko-Ćurčić.

Smatra kako život u stambenim jedinicama organiziranog stanovanja, koji je omogućen kroz taj projekt, korisnicima pruža uključenost u zajednicu, rehabilitaciju, i život kakav zavrjeđuju.

Naši korisnici uz našu podršku pripremaju jelo, idu u nabavku, raspolažu s novcem, idu u kino, kazalište, na utakmice, uključeni su u život ovoga grada, i žele srušiti sve predrasude o osobama s mentalnim poteškoćama te pokazati sve što mogu, dodala je.

Najavila je kako će Centar nastaviti pružati svoju uslugu i po završetku tog projekta i skrbiti za korisnike, a u slijedeće dvije godine osigurana je plaća za 35 djelatnika kroz Nacionalni program oporavka i otpornosti.

Pročelnica županijskog Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Ivana Stanić istaknula je kako, prema ovogodišnjim podatcima, u Hrvatskoj ima više od 586 tisuća osoba s invaliditetom, pa je stoga bilo koji oblik socijalnih usluga, uključivanja te pružanja psihosocijalne podrške, od iznimnog značaja za osobe s invaliditetom i poteškoćama u razvoju.

Osječka dogradonačelnica Jasenka Crnković ocijenila je kako je riječ o vrijednom projektu koji integrira ljude s mentalnim poteškoćama u zajednicu.

Osim što im pruža primarne uvjete za život, omogućuje im dodatne sadržaje, poput radionica, obrazovanja i sportskih aktivnosti, kako bi se i ta osjetljiva skupina maksimalno integrirala u život te podigla razinu samopouzdanja, kazala je Crnković.