Nekategorizirano, Rad udruga

“Paketima života” brinemo o ljudima – da prežive iz mjeseca u mjesec

Da bi namirili sve potrebe, mjesečno im treba 80.000 kuna
Da bi namirili sve potrebe, mjesečno im treba 80.000 kuna

Posljednjih godinu dana Socijalna samoposluga, projekt sufinanciran iz Europskog socijalnog fonda, mjesto je u kojem nekoliko stotina najsiromašnijih osječkih obitelji dobijaju “paket života”.

– Socijalna samoposluga ima 850 korisnika čiji je cenzus 850 kuna, ali ima ih puno, puno, više.

Dakle, to je negdje oko 3.500 građana u potrebi.

Svaki mjesec, 12 mjeseci u godini, prikupljamo tone i tone hrane – istaknula je predsjednica udruge Rijeka ljubavi Štefica Čučak na obljetnici pokretanja projekta.

– Maksimalno se trudimo, dijelimo mjesečne pakete, tzv. pakete života i vodimo računa o ljudima da prežive iz mjeseca u mjesec. Imamo puno posla, no odmora za humanitarce nema. Ponosna sam jer uz pomoć donatora u tome uspijevamo i moram naglasiti da je kroz Osijek u proteklih godinu dana prošlo toliko šlepera voća kao nikada prije. Zahvaljujem svima – dodala je Čučak.

Udruzi će od sada ipak biti nešto lakše raditi zahvaljujući informacijskom susatvu kojeg je osmislio i donirao profesor u mirovini Ninoslav Novak.

– Prepoznao sam napore udruge i vidio ciljeve, te im u ime VIS Lavine donirao cjelokupan informatički sustav kako bi se umrežilo sve što interno i eksterno rade. Cilj je pomoći udruzi i volonterima da maksimaliziraju učinak, a minimaliziraju napor. Podaci u sustavu osiguravaju da se u realnom vremenu dobije stvarno stanje – pojasnio je Novak.

Iz Europskog socijalnog fonda za projekt Socijalna samoposluga odobreno je oko 200 tisuća kuna, što je pokrilo troškove edukacije za rad u samoposluzi.

Grad je osigurao prostor za njezino djelovanje, a roba za socijalnu samoposlugu ovisi o donacijama. Osječka Socijalna samoposluga, naime, nema ugovornog donatora koji bi im redovito punio samoposlugu, pa ovise o dobroj volji pojedinaca.

Mjesečno da bi popunili socijalnu samoposlugu udruzi Rijeci ljubavi treba 80.000 kuna donacija u novčanoj protuvrijednosti