Hrvatska, Nekategorizirano

Koprivničku Socijalnu košaricu prepoznali i u Europskoj komisiji

Sva iskustva su primijenili u prijavi na novi projekt u sklopu natječaja iz Europskog socijalnog fonda
Sva iskustva su primijenili u prijavi na novi projekt u sklopu natječaja iz Europskog socijalnog fonda

Projekt Socijalna košarica kojega je provodilo Gradsko društvo Crvenog križa Koprivnica uz partnere Udrugu volontera Koprivničko-križevačke županije Rad na dar i Grad Koprivnicu polučio je dobre rezultate.

– Uspostavljena je Socijalna samposluga te je uspostavljena mreža volontera koji su nastavili s aktivnostima prikupljanja i podjele donacija korisnicima Socijalne samoposluge. U suradnji s Gradom Koprivnica u sklopu projekta su određeni kriteriji za korisnike Socijalne samoposluge i njih je 235 – kaže Adela Sočev, ravnateljica GD Crvenog križa Koprivnica gdje su, deset mjeseci nakon završetka projekta, zaključili da su stvorene dodatne vrijednosti.

Podjela svake srijede

– Zahvaljujući dobroj vidljivosti i promidžbi, šira društvena zajednica je osvještena za potrebom doniranja hrane i higijene, a naši volonteri nastavljaju s prikupljanjem donacija te ih redovito dijelimo u Socijalnoj samoposluzi svake srijede. Usto, redovito nam pristižu donacije tvrtki koje doniraju hranu pred istekom roka trajanja. Nakon završetka projekta, uviđajući potrebu za novim oblikom socijalne usluge u Koprivnici, Gradsko društvo Crvenog križa Koprivnica uspjelo je na natječaju Grada Koprivnice Zdravi grad dobiti novčana sredstva za kupnju hrane. Također, smo partneri u projektu Hrvatskog Crvenog križa – ‘Humanitarni paketi za središnju Hrvatsku’. Projekt je to kojim su osigurana bespovratna sredstava temeljem natječaja „Ublažavanje siromaštva pružanjem pomoći najpotrebitijim osoba podjelom hrane i/ili osnovne materijalne pomoći“ u okviru Operativnog programa za hranu i/ili osnovnu materijalnu pomoć a koji se financira iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije (FEAD). Time ćemo osigurati pakete za stanovnike s područja Koprivnice ali i 11 općina koje pokrivamo – pojašnjava Sočev naglasivši kako su tijekom projekta stekli dragocjena iskustva.

Novi projekt

– Iskustva se prvenstveno odnose na provođenje projekta, ali i snimku stanja i potreba naših sugrađana. Sva iskustva smo primjenili u prijavi na novi projekt u sklopu natječaja iz Europskog socijalnog fonda “Podrška organizatorima volontiranja za unaprjeđenje menadžmenta volontera i provedbu volonterskih programa”. Zaključili smo da je od iznimne važnosti razvijati volonterstvo i imati koordinatore volontera u našoj udruzi – kaže Sočev.

Košarica u Bruxellesu

Vrijednost ovoga projekta prepoznala je i Europska komisija.

Uspostavljena je Socijalna samposluga te je uspostavljena mreža volontera koji su nastavili s aktivnostima prikupljanja i podjele donacija korisnicima
Uspostavljena je Socijalna samposluga te je uspostavljena mreža volontera koji su nastavili s aktivnostima prikupljanja i podjele donacija korisnicima

– S obzirom da smo dio Crvenog križa koji ima podružnice u cijelom svijetu, tijekom projekta smo informirali Ured Crvenog križa u EU, u Bruxellesu o našem projektu. Kako je naš projekt bio interesantan, objavljen je sažetak u Glasilu Crvenog križa EU, a ujedno smo na poziv i Crvenog križa iz Bruxellesa, odnosno Europske komisije imali priliku sudjelovati najprije u lipnju 2016. godine na konferenciji o FEAD-u, Fondu europske pomoći za najpotrebitije. Nakon toga u studenome 2016. pozvani smo na konferenciju o sinergiji FEAD-a i ESF-a na kojoj smo prezentirali projekt Socijalna košarica pred 90 sudionika, predstavnika zemalja članice Europske unije, što je bila izuzetna čast za Gradsko društvo Crvenog križa Koprivnica – zaključila je Sočev.

Maja Celing Celić