Aktivizam, Nekategorizirano, Rad udruga

Kroz “Socijalnu košaricu” podijeljeno dvostruko više paketa

Održana je završna konferencija projekta „Socijalna košarica“ koji je provelo Gradsko društvo Crvenog križa Koprivnica u suradnji s Udrugom volontera Koprivničko – križevačke županije “Rad na dar” i Gradom Koprivnicom.

Opći cilj projekta bilo je uspostavljanje učinkovitog partnerskog sustava za pomoć socijalno ugroženim građanima grada Koprivnice kroz pokretanje socijalne samoposluge.

Na provedenim edukacijama (Tehnike animiranja za privlačenje donacija, Uloga volontera u pružanju socijalnih usluga, Socijalni program Grada Koprivnice, Zakon o volonterstvu, Zakon o Hrvatskom Crvenom križu, Komunikacijske vještine u sferi socijalnih sadržaja, Razvoj novih socijalnih usluga, Socijalni marketing i Upravljanje ljudskim resursima) pridonijelo se tome da volonteri, djelatnici OCD-a i članovi udruga, njih ukupno 59, na što bolji i kompetentniji način sudjeluju u pružanju socijalnih usluga.

Službeno otvorenje socijalne samoposluge održano je 17. lipnja prošle godine, a od tada su održane 32 akcije prikupljanja pomoći na kojima je za socijalnu samoposlugu osiguranooko 4600 kilograma raznih namirnica procijenjene vrijednosti od oko 47.000 kuna. U provođenju akcija prikupljanja i podjela sudjelovalo 50 volontera koji su sveukupno ostvarili 880 volonterskih sati.

POMOĆ ZA 1500 GRAĐANA Kroz 33 održane podjele korisnicima je od projektom predviđenih 240 paketa podijeljeno njih 520 čime je pomoć primilo oko 1500 građana Koprivnice – priopćeno je iz gradskog društva Crvenog križa.

Tijekom projekta je izrađen softverski program pomoću kojeg se prati ulaz i izlaz robe te osigurava transparentnost i učinkovitost funkcioniranja socijalne samoposluge.

Projekt sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda u sklopu Poziva “Jačanje sposobnosti organizacija civilnog društva za pružanje socijalnih usluga” – Operativni program “Razvoj ljudskih potencijala” 2007. – 2013. te Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Ukupna vrijednost projekta iznosila je 446.240,26 kuna.

Gradimir Đukarić