EHO, Nekategorizirano

Platforma 112: U Hrvatskoj tisuće osoba s invaliditetom živi u segregaciji

foto HINA/ Damir SENČAR
foto HINA/ Damir SENČAR

Hrvatska je i dalje zemlja gdje tisuće osoba s invaliditetom živi u segregaciji u uvjetima ispod granice dostojanstva, a nacionalna politika deinstitucionalizacije provodi se “rakovim korakom” unatoč osiguranim EU fondovima, upozorila je u utorak Platforma 112 u povodu Međunarodnog dana socijalne pravde.

“Ne postoje učinkoviti mehanizmi kontrole kvalitete usluga i upravljanja uslugama smještaja. Istodobno Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku razvija novi Zakon o udomiteljstvu kojim se, suprotno preporukama UN-ovog Odbora za prava osoba s invaliditetom, još veći broj odraslih osoba s invaliditetom planira smjestiti u udomiteljske obitelji. Time se zanemaruju upozorenja o propustima i sumnjama na teška kršenja ljudskih prava korisnika”, naglašeno je u priopćenju Platforme 112.

Upozorenja koja Ministarstvo sustavno ignorira, navodi udruga, više nisu samo pojedinačna svjedočenja nego su znanstveno istražena i opisana u knjizi “Istraživanje prava osoba s invaliditetom smještenih u obiteljskim domovima i udomiteljskim obiteljima”, koju je objavio Ured pravobraniteljice za osobe s invaliditetom.

“Uz brojne kontroverze koje je izazvao novi prijedlog Obiteljskog zakona, ispod radara prošla je činjenica da je novi prijedlog zakona ponovo uveo praksu potpunog lišavanja poslovne sposobnosti te je znatno ograničio mogućnost davanja tzv. anticipativnih naredbi”, napominje se.

Platforma 112 naglašava kako je upravo te dijelove bivšeg Obiteljskog zakona Odbor UN-a za prava osoba s invaliditetom pohvalio kao pozitivne iskorake Hrvatske u ispunjavanju temeljnog ljudskog prava na jednakost pred zakonom.

No, upozorava udruga, unatoč pozitivnim pomacima tijekom prethodnih godina, posebno kod širenja usluge osobne asistencije i iskoraka prema transformaciji domova socijalne skrbi u pružatelje usluga podrške za život u zajednici, proces deinstitucionalizacije trenutno je gotovo zaustavljen.

To potvrđuje stagnacija broja korisnika usluga u zajednici i niska stopa utroška namjenskih sredstava iz Europskog socijalnog fonda za razvoj usluga podrške za život u zajednici, što govori o neadekvatnoj koordinaciji procesa.

“Rakovim korakom ne stiže se daleko. Vrijeme i životi tisuća sugrađana nepovratno prolaze u izolaciji, a naša zemlja i lokalne zajednice bez njih su značajno siromašnije i nisu onakve kakve bi trebale biti”, poručuje Platforma 112. (Hina)