Nekategorizirano, Stajališta

Platforma MOTUS uputila apel gradu Osijeku za ponovnim otvaranjem natječaja za civilno društvo

Platforma organizacija civilnog društva Osječko-baranjske županije MOTUS uputila je priopćenje medijima vezano uz poništavanje natječaja za udruge Grada Osijeka. Priopćenje prenosimo u cjelosti:

Platforma organizacija civilnog društva Osječko-baranjske županije MOTUS, kao neformalna mreža udruga koje čitav niz godina djeluju u našoj zajednici, s dugogodišnjim iskustvom suradnje s jedinicama lokalne samouprave s kojom su razvijali zajedničke projekte i razvijali zajednicu u kojoj djeluju, iznenađena je obrazloženjem Odluke o poništavanju Javnog natječaja za financiranje projekata i programa udruga iz Proračuna Grada Osijeka u 2020. te ukidanjem podrške jednom od najranjivijih i najvažnijih sektora društva. Platforma MOTUS Odluku smatra preuranjenom te je uputila apel Gradu Osijeku, pozivajući se na Povelju o suradnji Grada Osijeka i građanskih udruga, kao i druge akte u području ljudskih prava, da poništi istu te donese odluku o ponovnom otvaranju natječaja čim se okolnosti u vezi s pojavom koronavirusa COVID-19 stabiliziraju.

Kao razlog poništavanja natječaja navodi se da je onemogućeno provođenje aktivnosti projekata i programa udruga zbog novonastale situacije u vezi pandemije virusa COVID-19.

Navedeni razlog Odluke Platforma MOTUS smatra neutemeljenim, iz razloga jer je natječaj poništen već u ožujku, a većina projekata još uvijek se može realizirati do kraja 2020. godine. Osim toga, ovom odlukom se za potrebe pomoći poslovnom sektoru u potpunosti ukida podrška civilnom sektoru te se stječe dojam da je civilni sektor manje važan za naše društvo.

Na natječaj Grada Osijeka prijavljuju se svake godine brojne udruge s projektima koji doprinose kvalitetnijem životu grada, pružaju socijalne usluge ranjivim i osjetljivim skupinama, doprinose očuvanju okoliša, osmišljavaju i organiziraju brojne manifestacije mladih te mnoge druge sadržaje. Podrška Grada Osijeka kroz ovaj natječaj osigurava neophodna sredstva za njihov rad i provedbu projekata. Mnoge udruge imaju zaposlene djelatnike, te im je ovaj natječaj neophodna financijska podrška za održavanje broja zaposlenika i provedbu i puno većih projekata.

Kao predstavnici civilnoga društva imamo puno razumijevanje za novonastalu situaciju, kao i za sve izazove koji su pred nama. Spremni smo doprinijeti oporavku društva, ali teret oporavka društva mora biti ravnomjerno raspoređen na sva tri sektora društva – privatni, javni i civilni. Brojne udruge u ovoj situaciji pružaju pomoć kroz volonterski rad, dajući svoju imovinu, volontere i znanje na raspolaganje Stožeru civilne zaštite te nadležnim institucijama. Svoje aktivnosti i djelovanje udruge i članice Platforme prilagodile su novonastaloj situaciji, a u skladu s preporukama Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske.

Nakon ovakvog, društvenog i ekonomskog šoka, od velike, ako ne i presudne važnosti, bit će one snage u društvu koje će raditi na povjerenju u bolje sutra, koje će njegovati ono najbolje u ljudskim odnosima, brinuti o najranjivijim skupinama društva, zagovarati ravnopravnost i demokraciju. Možemo li drukčije? Nije li vrijeme da tražimo promjenu pristupa razvoja lokalnih zajednica u kojem ćemo iskoristiti sve potencijale civilnog društva za otpornost, vitalnost i održivi razvoj lokanih zajednica?