Nekategorizirano, Stajališta

Podrška Pravobraniteljice Višnje Ljubičić inicijativi #nisamtražila: Šutnja uvijek ide u prilog počiniteljima

Povodom najnovijih slučajeva prijava uznemiravanja temeljem spola i seksualnog uznemiravanja te pokretanja inicijative #nisamtražila koja potiče žrtve takvog oblika kaznenog ponašanja da svjedoče o svojim iskustvima, Pravobraniteljica oštro osuđuje ovakav oblik kaznenih djela i ohrabruje žrtve da o njemu progovore kako bi se mogao provesti pravni postupak kažnjavanja počinitelja, navodi se na stranici pravobraniteljice za ravnopravnost spolova.

Svaka inicijativa kojom se podiže razina svijesti o neprihvatljivosti seksualnog uznemiravanja u bilo kojem okruženju, a u ovom slučaju u sustavu obrazovanja, dobrodošla je i neophodna jer dopire do velikog broja onih kojima je potrebna zaštita.

Veo šutnje, utemeljene na strahu žrtava od stigme i nevjerovanja u njihova iskustva, ide uvijek u prilog počiniteljima. Upravo zato je izuzetno važno osnaživanje i podrška žrtvama da progovore jer žrtva bilo kojeg oblika nasilja pa tako i seksualnog uznemiravanja nije to tražila. Pravobraniteljica će aktivno sudjelovati u rasvjetljavanju ovog slučaja te u poduzimanju nadležnih pravnih koraka.