Nekategorizirano, Svijet

Polovica djevojaka u UK-u žrtve su vršnjačkog zlostavljanja na društvenim mrežama

uk_crUz to, pokazalo se i da je 40% dječaka doživjelo nasilje na internetu.

Ispitivanje, koje je provela agencija Opinium za dječju organizaciju Plan International UK, uključilo je 1,002 mlade osobe koje su bile stare između 11 i 18 godina. Od ispitanih, 235 od 486 djevojaka izjavilo je da su bile zlostavljane online, dok je od mladića njih 202 od 510 doživjelo zlostavljanje.

Iz Plan International UK-a komentirali/e su da iako su njihovi rezultati istaknuli pritisak na sve mlade ljude, napomenuli/e su da se vrste zlostavljanja koje doživljavaju djevojke i mladići razlikuju. Organizacija je pozvala na veću borbu protiv seksizma u online svijetu, prenosi Libela.

Lucy Russell, voditeljica kampanje u Plan Internationalu, rekla je:

– Pronašli/e smo da se priroda nasilja razlikuje i ono što djevojke doživljavaju u stvarnom svijetu, kao na primjer ulično seksualno uznemiravanje, pojavljuje se i u virtualnom svijetu. Djevojkama se govori što da nose, kako da izgledaju, da ne iznose svoja mišljenja…To nas je zbilja iznenadilo.

– Vidimo pritisak koji se vrši online na sve mlade ljude i svima njima treba potpora, ali isto tako smo tijekom našeg istraživanja i prijašnjeg rada na pravima djevojaka u UK-u zaključili/e da je situacija za djevojke drugačija te da našu pozornost moramo usmjeriti na rod i seksizam u online svijetu – nadodala je Russell.

Istraživanje je pokazalo da je, za razliku od 13% ispitanih dječaka, skoro dvostruko više djevojaka (23%) reklo da se često osjećaju zlostavljano putem društvenih mreža. Uz to, 20% djevojaka izjavilo je da se osjećaju ugroženo komentarima na internetu, što je izjavilo samo 13% dječaka.

Veliki postotak djevojaka (59%) i dječaka (73%) reklo je da su promijenili/e svoje ponašanje na internetu kako bi izbjegli/e kritiku. Svi oni su primili/e nasilne komentare, s tim da je veći broj djevojaka bio prisiljen na blokiranje ljudi. Djevojke su isto tako često prestajale biti sudionice online rasprava i razgovora zbog straha da će biti kritizirane.

Društvene mreže imaju i veliki utjecaj na to kako se djevojke vide, pokazalo je ispitivanje. Gotovo polovica djevojaka priznalo je da su osjetile pritisak na društvenim mrežama da izgledaju ili se ponašaju na određeni način, u usporedbi s 29% dječaka.

Natasha Devon, književnica i aktivistkinja na području mentalnog zdravlja u školama, komentirala je:

– Postoji razlog zašto djevojke osjećaju veće nezadovoljstvo nakon korištenja društvenih mreža. Dijelom je to zbog toga što djevojke na internetu često traže validaciju i pohvalu, a dijelom zato što su društvene mreže puno agresivnije i neprijateljskije mjesto za žene. Vidi se udruženo nastojanje da se ženski glas utiša.

– Dokazi pokazuju da nasilje na internetu može imati trajan efekt jer nikada ne nestaje. Možemo se iznova vraćati riječima koje nas onda opet povrijede. Moramo prestati govoriti stvari poput ‘nemoj biti na društvenim mrežama ako ti se ne sviđa’ ili shvaćati mizoginiju kao ‘bezopasno baljezganje’ i ‘slobodu govora’, te se potruditi da internet pretvorimo u mjesto gdje će se djevojke osjećati sigurno.

Ranije ove godine, vlada je uvela obavezno obrazovanje na području emocionalnih i seksualnih odnosa u svim srednjim školama u Engleskoj. Učenici/e bi mogli/e dobiti novi  predmet od rujna 2019. godine, objavio je Ured za edukaciju.

Organizacija je objavila rezultate svog istraživanja istodobno s pokretanjem svoje #girlsbelonghere kampanje, za koju žele da postane integralni dio novog školskog kurikuluma.