Aktivizam, Nekategorizirano

Posljednja predstava skupine BADco. “Rad panike” 10. srpnja

Na slici Tomislav Medak (dramaturg predstave).

Predstava skupine BADco. “Rad panike” izvest će se premijerno na Grobničkom polju 10. srpnja kao posljednja predstava ove skupine, najavljeno je na konferenciji za novinstvo u utorak u Rijeci.

BADco. prestaje s produkcijom nakon 20 godina djelovanja jer, kako je objasnio redatelj Goran Sergej Pristaš, nisu uspjeli stvoriti mogućnost daljnjeg produkcijskog rasta i odgovarajuće uvjete rada za članove skupine koji bi im pružali sigurnost rada. Pristaš je istaknuo da i dalje postoje razlozi za njihovo djelovanje, ali nema uvjeta da bi se ostvarivale složene produkcije.

Ova predstava, rekao je, treći je dio trilogije započete predstavom “Iskop”, premijerno izvedene 2018. godine u kući arhitekta Vjenceslava Richtera. Drugi dio bila je izvedba “rePublike u orekstru” u orkestralnoj rupi HNK Ivana pl. Zajca 2019. Trilogija tematizira veze rada, utopije i konfrontacije s nemogućnostima u vrijeme prijetnje klimatske katastrofe, navedeno je.

Autor teksta je Goran Ferčec, dramaturzi su Tomislav Medak i Nataša Antulov, koreografkinja Nikolina Pristaš, kompozitor Gordan Tudor, a Goran Petercol dizajner svjetla. Predstavu izvode Nataša Antulov, Ana Marija Brđanović, Ema Crnić, Ana Kreitmayer, Marta Krešić, Nikolina Pristaš, Kaliopi Siganou, Evita Tsakalaki i Aleksandra Stojaković Olenjuk. Izvedbu prati Puhački orkestar KUD-a Sloga iz Ravne Gore.

Emina Višnić iz tvrtke Rijeka 2020 sa žaljenjem je ustvrdila da hrvatska i zagrebačka kulturna politika nisu bile u stanju osigurati uvjete za djelovanje ove međunarodno ugledne umjetničke skupine. Ocijenila je da je riječ o skupini koja spada u vrh hrvatske izvedbene umjetnosti, ali i šire.

Predstava se u organizaciji udruge Drugo more postavlja kao sastavni dio programskog pravca Dopolavoro projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture. (Hina)