Nekategorizirano, Svijet

Povijesna odluka Grčke: LGBT parovi moći će udomljavati djecu

Foto: Aleksis Cipras/Twitter
Foto: Aleksis Cipras/Twitter

Grčki parlament je sa 161 glasom “za” i 103 “protiv” izglasao zakon kojim se tamošnjim LGBT parovima u civilnim partnerstvima omogućava udomljavanje djece, prenosi Crol.

Premijer Aleksis Cipras zadovoljan je rezultatima glasanja, a njegova je vladajuća stranka Siriza podržala prijedlog unatoč protivljenju desnih parlamentaraca. Cipras je tijekom parlamentarne rasprave rekao kako Grčka mora razmotriti svoje stajalište prema djeci kojoj je oduzeta šansa da žive normalan život izvan institucija.

“Ta su djeca dosad bila nevidljiva za državu, bila su to djeca manjeg Boga, lišena prava na odrastanje u domu, u obitelji”, kazao je, obećavši da će dugotrajni problem nezbrinute djece biti riješen u roku od godine dana, za razliku od dugotrajnih i iscrpljujućih procesa u prošlosti.

Zakon je, kazao je, važan doprinos za djecu i za roditelje te ljudska obaveza države prema Grcima koji žele dati i primiti ljubav. Naglasio je i razliku između udomljavanja i posvajanja, rekavši kako udomljavanje omogućava povratak djeteta njegovim biološkim roditeljima koji cijelo vrijeme moraju biti u kontaktu s djetetom: “Nije pretjerano reći da je udomljavanje čin altruizma, solidarnosti i služenja onima koji ga odaberu.”
Malim koracima naprijed

Podsjetimo, Grčka je civilna partnerstva ozakonila 2015., a Cipras je tom prilikom uputio ispriku tamošnjim LGBT građankama i građanima, kazavši kako se tim zakonom zatvara “krug sramoćenja države koja je dotad marginalizirala i uskraćivala prava velikog dijela populacije kojem nije bilo dozvoljeno uživanje temeljnih prava, što je Grčku stajalo presuda pred Europskim sudom za ljudska prava”.

Grčka još nije ozakonila bračnu jednakost niti posvajanje, no u međuvremenu su napravljeni neki koraci prema poboljšanju statusa LGBT osoba, primjerice 2016. kad je donesen zakon o jednakosti na radnim mjestima bez obzira na spolnu orijentaciju i/ili rodni identitet, a godinu poslije je transrodnim osobama olakšana zakonska promjena spola.