Nekategorizirano, Svijet

Nevladine organizacije u Grčkoj traže odlazak Frontexa iz Egejskog mora

Foto: legalcentrelesvos.org

Humanitarne organizacije traže da Europska agencija za nadzor granica Frontex, koju optužuju za vraćanje migranata na Egejskome moru, prekine svoj rad u Grčkoj, na što je agencija u srijedu rekla da su te optužbe “neutemeljene”, prenosi Hina.

Grčka nevladina organizacija Legal Center Lesvos i pravna udruga Front-Lex službeno su u ponedjeljak zatražile od izvršnog direktora Frontexa Fabricea Leggerija da agencija “odmah privremeno ili trajno prekine” svoj rad u Egejskome moru. Potonji ima dva mjeseca da odgovori prije nego ga prijave Europskom sudu pravde, navodi se u izvješću koje prenosi Legal Center Lesvos.

Ta grčka nevladina organizacija koja je od ožujka 2020. dokumentirano izvijestila o 17 vraćanja više od 50 migranata između Grčke i Turske, ocjenjuje da je Frontex prekršio europske zakone i Ženevsku konvenciju iz 1951. o izbjegličkim pravima.

U izvješću se upozorava na “jednostrano ukidanje prava na azil kojim se krši europski zakon o azilu i međunarodno pravo” u ožujku 2020., ali i pomaganje u “samovoljnom zadržavanju migranata na otocima u Egejskome moru, u lukama, autobusima, na brodovima i plažama gdje im je bio uskraćen pristup postupku za odobravanje azila”.

U izvješću se optužuje europsku agenciju da je “pomagač” u “nasilju nad migrantima, napose u Egejskome moru i općenito u Grčkoj” te da “nije transparentno, pouzdano i točno izvještavala o okolnostima i o broju vraćanja u kojima je Frontex sudjelovao”.

“Frontex djeluje bez ikakvih sankcija dok očito krši temeljna prava i obveze međunarodne zaštite”, upozoravaju nevladine organizacije.

Glasnogovornik Frontexa Chris Borowski rekao je da su “klimave” pritužbe nevladinih organizacija “utemeljene na nedokazanim tvrdnjama dio šireg plana kojim se želi oslabiti europska solidarnost”.

Glasnogovornik podsjeća da “ni interna istraga ni preliminarno izvješće posebne radne skupine koju je imenovalo upravno vijeće nisu dosad našli dokaze o povredi ljudskih prava”.

U petak je njemačka nevladina organizacija Mare Liberum izvijestila o “nezapamćenoj eskalaciji” vraćanja migranata u Egejskome moru u 2020. u kojemu je sudjelovao Frontex. U okviru nekih istraga novinara i nevladinih organizacija navode se slučajevi vraćanja migranata u Egejskome moru u kojemu su sudjelovali grčka obalna straža i Frontex.

Frontex je trenutačno predmet istrage Europskog ureda za borbu protiv prijevara (OLAF) u vezi s optužbama za nezakonito vraćanje migranta.

Grčka vlada pak ponovo odbija optužbe nazivajući ove najnovije “izmišljenima”.