Hrvatska, Nekategorizirano

Poziv na sudjelovanje u međunarodnom istraživanju stavova o kriznom volontiranju

Projekt „Volonteri kao snaga solidarnosti u vremenima krize“ započeo je s provedbom 1. ožujka 2020., a provodi ga Udruga „MI“ – Split (Hrvatska) s partnerima Hrvatskim centrom za razvoj volonterstva (Hrvatska), udrugom Srbija u pokretu (Srbija), zakladom Common thing (Poljska), Europskim volonterskim centrom (Belgija) i Volonterskim centrom Milano (Italija). Projekt je sufinanciran iz fonda Europa za građane i traje do 30. kolovoza 2021.

Projektom želimo doprinijeti osnaživanju i promociji volonterstva, naglašavajući pritom doprinos volontera tijekom izbjegličke i migrantske krize. Dodatno, u sklopu projekta ćemo ispitati stavove o volontiranju općenito i za vrijeme krizne situacije te promovirati volonterstvo kao snagu solidarnosti i demokracije u Europi, navodi se u priopćenju Hrvatskog centra za razvoj volonterstva koje prenosimo u cjelosti.

Istraživanjem koje će se provesti u sklopu projekta bit će obuhvaćeno minimalno 2500 ispitanika s područja 5 zemalja. Cilj je istraživanja ispitati njihove stavove o volontiranju te o kriznom volontiranju koje podrazumijeva i volontiranje za vrijeme izbjegličke/migrantske krize kao i za vrijeme epidemioloških prijetnji poput globalne pandemije koja nas je zadesila posljednja dva mjeseca.

Ovim putem dijelimo link na upitnik: https://vocis.limequery.com/694744?lang=hr i pozivamo punoljetne građane s područja RH da ispune upitnik i time sudjeluju u istraživanju. Sve relevantne informacije, kao i rezultate istraživanja, dijelit ćemo na Facebook stranici projekta.

U sklopu projekta bit će organizirano ukupno 8 događanja – 3 međunarodna i 5 nacionalnih, koji će biti fokusirani na raspravu o važnosti volonterskog doprinosa u vrijeme krize. Naime, iako je projekt
osmišljen kao prirodan nastavak projekta „Optimiziranje volonterskih usluga u vrijeme krize“ koji je Udruga „MI“ – Split provela tijekom 2016. i 2017., saznanja i rasprave o kriznom volontiranju relevantne su u svakoj krizi.

S obzirom na vrijeme u kojem živimo i globalnu krizu koja nam je postala svakodnevica, važno je prepoznati važnost volontera i maksimalno ih korektno organizirati jer često pružaju usluge onima najranjivijima među nama.