Nekategorizirano, Stajališta

Povijesna odluka: Italija po prvi put priznala dijete lezbijskog para

Chiara Foglietta i Micaela Ghisleni (Foto: Chiara Foglietta /Facebook)
Chiara Foglietta i Micaela Ghisleni (Foto: Chiara Foglietta /Facebook)

Chiara Foglietta, gradska vijećnica iz Torina, početkom travnja je na svijet donijela dječaka začetog umjetnom inseminacijom. To samo po sebi ne bi bio problem da Foglietta nije lezbijka te da joj talijanske institucije nisu savjetovale da laže kako je imala spolni odnos s muškarcem da bi dijete mogla upisati u evidenciju rođenih, prenosi portal Crol.

Chiara Foglietta rodila je dječaka 13. travnja, a začela je uz pomoć banke sperme iz Danske, no kad ga je željela upisati u matične knjige, osoblje joj je reklo da mora navesti kako je začela “prirodnim putem” jer pristup medicinski potpomognutoj oplodnji u Italiji je dozvoljen samo heteroseksualnim parovima.

Na to je ona reagirala kazavši da “mora lagati kako bi joj sin bio evidentiran” te da je to neprihvatljivo jer “svako dijete ima pravo znati svoju priču o tomu kako je došlo na svijet”. Dodala je i kako se maleni Niccolò rodio jer su ona i njezina partnerica Micaela Ghisleni željele dijete te da je on njihov sin, javlja Pink News.

Nakon toga su se stvari odvijale prilično brzo pa su Chiara i Micaela uz pomoć odvjetnika uspjele primorati institucije da priznaju njihova sina.

U emotivnoj objavi na Facebooku Foglietta je u ponedjeljak između ostalog napisala kako to nije običan čin i samo još jedno ime na papiru.

“Ispisana je važna stranica naše povijesti. Talijanska država sad i službeno priznaje Niccola kao Micaelinog i mog sina. Utrle smo važan put za sve parove u situacijama poput naše i ohrabrile sve one žene koje više ne žele lagati”.

Dječaku su upisana prezimena obje majke, pa njegovo puno ime glasi Niccolò Pietro Foglietta Ghisleni.