Nekategorizirano, Svijet

Sjeverna Irska ozakonila bračnu jednakost, prva vjenčanja u veljači

Bitka za bračnu jednakost u Sjevernoj Irskoj napokon je završena, a prvi će parovi moći stati pred matičare 10. veljače. Time je istospolni brak postao legalan u čitavom Ujedinjenom Kraljevstvu, prenosi CROL.

Podsjetimo, bračna je jednakost izglasana još 2015., no tu su odluku parlamentarne Skupštine Sjeverne Irske vetom zaustavili zastupnici Demokratske stranke unionista (DUP). To su tad objasnili time da za tu zakonsku izmjenu nije postojala dovoljna podrška opće zajednice.

To je bilo omogućeno pravilima regionalne podjele vlasti prema kojima i unionistička i nacionalistička stranačka opcija mogu pokrenuti takav postupak ako smatraju kako za određenu zakonsku izmjenu nema dovoljne podrške, bilo od strane protestanata ili katolika.

Takvo je pravilo uvedeno Sporazumom iz Belfasta 1998. kako bi se osiguralo ravnopravno sudjelovanje tih zajednica.Inače, istospolni parovi u Sjevernoj Irskoj mogli su sklapati civilna partnerstva, i to od 2005. godine, no njihove zajednice se neće automatski “pretvoriti” u brakove.