Nekategorizirano, Svijet

Zabrana pobačaja u Sjevernoj Irskoj pred Vrhovnim sudom

EPA/JAMES ROSS  AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT
EPA/JAMES ROSS AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT

– Vrhovni sud Velike Britanije počeo je u utorak ujutro raspravu o tome krši li Sjeverna Irska ljudska prava time što je zabranila pobačaj, čak i u slučaju silovanja, incesta i teške malformacije ploda, prenosi Hina.

Sjeverna Irska ima jedno od najstrožih zakonodavstava na polju pobačaja i dopušta prekid trudnoće samo ako je ugrožen majčin život. Prekršiteljima prijeti kazna doživotnog zatvora.

Po riječima predstavnika saveza udruga za ljudska prava koji će dati iskaz pred sucima najvišeg britanskog suda, žene koje žele pobaciti trpe “neljudske i ponižavajuće” postupke zbog takva zakona.

U Sjevernoj Irskoj je u 2015.-2016. bilo 16 pobačaja, u 2015. su 833 žene iz Sjeverne Irske išle u Englesku na pobačaj, kažu udruge, među kojima i Amnesty International, koje ocjenjuju da žene zbog toga dodatno pate.

Sjevernoirsko povjerenstvo za ljudska prava (NIHRC), neovisna ustanova za zaštitu ljudskih prava, pokušalo je podizanjem tužbe 2014. promijeniti zakon.

U prosincu 2015. Visoki sud u Belfastu odlučio je da se zakonom o zabrani pobačaja krši članak 8 Europske konvencije o ljudskim pravima, točnije pravo na poštovanje privatnog i obiteljskog života, jer ne predviđa izuzeća ako plod ima kobne malformacije i ako je trudnoća rezultat silovanja.

No odluka je pobijena u drugostupanjskom postupku jer su suci ocijenili da o tom pitanju, bremenitom moralnim i vjerskim razlozima, treba odlučivati zakonodavac, a ne sudstvo.

U veljači 2016. parlament Sjeverne Irske, zemlje s jakom katoličkom tradicijom, glasovao je protiv ublažavanja zakona protiv pobačaja.

Britanska vlada je pak u ponedjeljak najavila da će financirati troškove putovanja Sjevernoirkinja koje žele obaviti pobačaj u Engleskoj, uz troškove pobačaja koji financira od lipnja.