Nekategorizirano, Svijet

Irkinje na Dan žena kreću u masovan štrajk protiv zabrane pobačaja

strike4repealŽene u Irskoj spremaju masovan štrajk u znak protesta protiv zabrane pobačaja u toj zemlji, a planiran je za Međunarodni dan žena, 8. ožujka.

Organizatorice su okupljene u neformalnu inicijativu koja se naziva Strike 4 Repeal, a u njihovom priopćenju za javnost stoji kako su one ad-hoc skupina aktivistkinja, akademkinja, umjetnica i sindikalistkinja koje za 8. ožujka 2017. pripremaju nacionalni štrajk protiv zabrane pobačaja, javlja Independent.

“Zahtijevamo da irska vlada organizira referendum za ukidanje 8. Amandmana do 8. ožujka. Ako to ne učini, Irska će štrajkati. To neće biti industrijski štrajk u tradicionalnom smislu, ali bi mogao uključivati izostanak s posla, nošenje crne odjeće u znak solidarnosti, neobavljanje kućanskih poslova ili ulične proteste u pauzi za ručak. Također potičemo vlasnike tvrtki koji tog dana mogu biti zatvoreni bez troška za zaposlenike, da to učine kako bi se solidarizirali s nama”, napisale su.

U Irskoj je pobačaj kazneno djelo zbog kojeg žena može biti kažnjena s 14 godina zatvora. To se odnosi na prekide svih trudnoća, uključujući i one koje su posljedica silovanja ili incesta, ili kad fetus zbog teških deformacija ne može preživjeti izvan maternice.

Procjenjuje se da svakodnevno 12 žena putuje iz Irske u Veliku Britaniju kako bi mogle izvršiti siguran i zakonit prekid trudnoće.

Ova akcija podsjeća na “Crni ponedjeljak”, kad su žene u Poljskoj u listopadu prošle godine masovno štrajkale i prosvjedovale protiv predložene potpune zabrane pobačaja. Podsjetimo, tad se vladajuća poljska stranka Pravo i pravda (PiS) ogradila od nacrta prijedloga zakona o potpunoj zabrani pobačaja, a nakon toga je parlament velikom većinom taj prijedlog odbio.

Preuzeto sa portala: Crol.hr