Nekategorizirano, Svijet

Britanija omogućila besplatan pobačaj ženama iz Sjeverne Irske

britanija_crVelška i škotska administracija objavile su odluku u utorak i tako se pridružile Engleskoj koja ju je donijela prošlog tjedna. Dosad žene iz Sjeverne Irske nisu mogle dobiti besplatan pobačaj preko Nacionalne zdravstvene službe iako je Sjeverna Irska dio Ujedinjenog Kraljevstva i njihovi građani/ke plaćaju poreze Ujedinjenog Kraljevstva. Prema smjernicama NHS-a, pobačaj je dostupan do 24. tjedna trudnoće, a ovisno o okolnostima, i nakon toga vremena.

Procedura je za Britanke besplatna, a žene iz Sjeverne Irske morale su platiti oko 900 funti (oko 7600 kuna), prenosi Vox Feminae.

Pobačaj u Sjevernoj Irskoj dozvoljen je samo ako je ugrožen život žene ili postoji rizik za njezino fizičko i mentalno zdravlje. Silovanje, incest i abnormalnosti fetusa nisu okolnosti u kojima je pobačaj legalan. Stoga mnoge žene putuju na pobačaj u Britaniju pri čemu snose i dodatne troškove putovanja i smještaja. Prema BBC-u, svake godine više od 3500 žena putuje preko Irskog mora kako bi izvršile pobačaj.