Aktivizam, Nekategorizirano

Poziv na zagrebački Noćni marš – 8. mart, pod parolom “Danas marš, sutra štrajk”

Danas marš, sutra štrajk – parola je pod kojom vas ove godine pozivamo da glasno i borbeno na ulicama proslavimo 8. mart,  navodi se u pozivu na Facebook stranici organizatora koju prenosimo u cjelosti.

8. mart naš je dan, dan koji su nam radnice predale u nasljeđe. Radnice koje su ustale protiv izrabljivanja, koje su se borile za pravo na rad i jednake plaće, koje su zahtijevale pravdu i socijalna prava. Radnice na čijim je leđima stasao pokret koji će jednog dana biti spreman zaustaviti i ovo naše društvo, društvo koje rad žena ne prepoznaje i nedovoljno vrednuje. Zapamtite: ako stanu žene, ako stanu radnice, stat će cijeli svijet!

Njihova borba bila je duga i mukotrpna: organizirale su se, štrajkale i agitirale, pritom gubile poslove i zdravlje, slobodu i živote. Ali ta borba nije bila uzaludna – danas smo mi te radnice koje nastavljaju borbu. Sjećanje i nostalgija nisu dovoljne, dužne smo suprotstaviti se onima koji nam žele oduzeti izboreno. Na nama je da nastavimo borbu za sve žene, za sve ugrožene, za sve koje one koje su o feminizmu samo čitale, koje ga gledaju samo u serijama.

Na nama je da se borimo u ime djevojčica i djevojaka, u ime penzionerki, radnica, izbjeglica i migrantkinja, u ime trans i interspolnih osoba, u ime beskućnica i svih žena koje se danas ne mogu boriti za sebe. Na nama je da se borimo za sebe, u ime onih koje su se borile za nas, u ime onih kojima borbu ostavljamo u nasljeđe.

Na nama je da ustanemo protiv sistemskog ušutkavanja žene koje sve glasnije i sve hrabrije progovaraju o nasilju. Da zahtijevamo da svaka djevojka i žena koja je progovorila o seksualnom zlostavljanju na fakultetu ili na radnom mjestu bude zaštićena. Da ujedinjene ustanemo protiv zakona koji zatiru preostale tragove radničke borbe, da ustanemo protiv onih koji nas uvjeravaju da je rad u kući ljubav – a ljubav ne treba treba platiti, za ljubav se ne računaju prekovremeni sati.

Na nama je da se izborimo za zdravstveni sustav koji nas ne tjera da zdravstvene usluge tražimo u susjednim zemljama, da ih plaćamo na rate jer druge opcije nema. Da se izborimo za sustav u kojem pobačaju neće prethoditi osuda, odgovaranje i odlazak od bolnice do bolnice, za sustav u kojem nije prihvatljivo da se bolnica u vlasništvu Grada Zagreba poziva na kolektivni priziv savjesti – ilegalno, ali nekažnjeno.
Iako se ponekad čini da su vremena štrajkova i izborenih pobjeda prošla, prethodnice su nas naučile da odustajanje nije opcija. Svakim danom sve više žena diže glas, staje uz drugarice koje umiru zbog mizoginih zakona.

Svaki 8. mart brojimo novi marš i znamo da su pred nama godine borbe, ali generalni štrajk žena te je borbe vrijedan.
Zato izađimo na ulice: danas marširajući, sutra štrajkajući. Živio feminizam! Živio 8. mart!

Ruta: Trg žrtava fašizma (okupljanje u 18 sati) – Ulica Franje Račkog – Jurišićeva – Trg – Ilica – Gundulićeva – Masarykova – Teslina – Zrinjevac
Marš će se, od okupljanja na Trgu žrtava fašizma do završetka na Zrinjevcu, odvijati uz poštivanje protuepidemijskih mjera koje će biti na snazi na 8. mart. Pristup maršu imat će isključivo osobe s valjanom EU digitalnom COVID potvrdom, do broja okupljenih koji će biti propisan aktualnom mjerom. Valjanost potvrda provjeravat će naše redarke i redari.
Dizajn: Ena Jurov

Ostala događanja u povodu obilježavanja Dana žena pogledajte na stranici voxfeminae.hr