Nekategorizirano, Svijet

Prado i WWF fotomontažom remek djela upozoravaju na klimatske promjene

Dok politički lideri i diplomati na samitu COP25 u Madridu raspravljaju o klimatskim promjenama, Svjetski fond za zaštitu prirode (WWF) i madridski muzej Prado udružili su snage da bi pokazali kako bi izgledao naš planet kad bi temperatura porasla za više od 1,5 Celzijeva stupnja, prenosi Hina.

Pritom su odabrali četiri remek djela iz stalnog postava muzeja te su ih izmijenili uz pomoć fotomontaže kako bi prikazali razornu snagu globalnog zatopljenja, piše španjolski El Pais.

Prvu sliku pod nazivom “Filip IV. na konju” španjolskoga slikara Diega Velázqueza ispod koje je oznaka muzeja, upotrijebili su da bi upozorili na porast razine mora.

Poznato platno Francisca de Goye “Suncobran” uređeno je na način da odražava socijalnu dramu kroz koju prolaze klimatski izbjeglice.

Slika Joachima Patinira “El paso de la laguna Estigia” pretvorila se u prikaz utjecaja ekstremne suše na rijeku i usjeve, a četvrto djelo, ono Joaquina Sorolle pod nazivom “Dječaci na plaži” fotomontažom je postalo slika s potpisom WWF-a , koja prikazuje izumiranje životinjskih vrsta.

Glavni tajnik WWF-a u Španjolskoj, Juan Carlos del Olmo, komentirao je da je održavanje samita COP25 u Madridu “odlična prilika za slanje poruke svijetu kroz univerzalni jezik umjetnosti…. a za to je najbolji saveznik muzej Prado i djela koja su u njemu izložena”.

Istodobnoj je Javier Solana, predsjednik Kraljevskog pokroviteljstva nad muzejem rekao kako je ovaj umjetnički projekt prava prigoda da se umjetnost i njezine vrijednosti stave u službu društva.