Nekategorizirano, Stajališta

Pravobraniteljica: Ne koristimo dovoljno potencijal osoba s invaliditetom

foto HINA/ Denis CERIĆ /dc
foto HINA/ Denis CERIĆ /dc

Povodom 21. ožujka, Svjetskog dana sindroma Down i Nacionalnog dana invalida rada, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak u utorak je upozorila da još uvijek u dovoljnoj mjeri ne koristimo radni i drugi potencijal osoba s invaliditetom.

Živimo u doba velikih tehničkih dostignuća, informatičke povezanosti te naprednih asistivnih tehnologija koje otvaraju nove mogućnosti zapošljavanja, rada i dugotrajnog zadržavanja u procesu rada, priopćeno je iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom.

Međutim, ne smijemo zaboraviti na naše građane koji imaju prirođena ili stečena oštećenja, odnosno invaliditet, koji bez naše podrške ostaju izolirani i isključeni iz društva općenito. Ne smijemo zaboraviti da osobe sa sindromom Down i invalidi rada imaju radni kapacitet koji unatoč invaliditetu moramo znati prepoznati. Stoga je obveza svih da pronalazimo nova područja i nove načine kako bismo njihove sposobnosti otkrili i iskoristili, ističe pravobraniteljica.

Vesele nas trendovi porasta broja djece sa sindromom Down koja se školuju u redovnim školama i koja stječu zanimanja koja su danas tražena na tržištu rada. Brojni primjeri njihovih uspjeha u poslovima koje obavljaju trebali bi biti poticaj poslodavcima. Međutim, smatramo da njihovo zapošljavanje ne bi trebalo biti zapreka za daljnje ostvarivanje onih naknada i usluga koje ostvaruju po osnovi svoga invaliditeta jer na taj način potičemo njihovu veću zapošljivost, navodi Slonjšak.

Vjerujemo da će osobe s invaliditetom, koji je posljedica ozljede ili zdravstvenog stanja, uslijed kojeg više ne mogu obavljati poslove koje su ranije obavljali, kroz poboljšanje zakonskog uređenja profesionalne rehabilitacije i osiguravanje potrebne podrške i prilagodbe moći ostvariti svoje pravo na rad i korištenje preostalih radnih sposobnosti, priopćio je Ured pravobraniteljice za osobe s invaliditetom.

(Hina)