Nekategorizirano, Svijet

Preminula kontroverzna južnoafrička aktivistica protiv apartheida Winnie Madikizela-Mandela

EPA/KEVIN SUTHERLAND
EPA/KEVIN SUTHERLAND

– Južnoafrička aktivistica protiv apartheida Winnie Madikizela-Mandela, supruga Nelsona Mandele tijekom desetljeća njegova boravka u zatvoru, umrla je mirno u ponedjeljak nakon duge bolesti, izjavio je glasnogovornik obitelji.

Madikizela-Mandela (81) umrla je okružena obitelji u ponedjeljak rano poslijepodne nakon duge bolesti zbog koje je od početka godine često bila u bolnici, rekao je Victor Dalamini.

“Hrabro se borila protiv države apartheida i posvetila je svoj život slobodi zemlje”, kazao je on.

“Održavala je živim sjećanje na svog zatočenog supruga Nelsona Mandelu tijekom godina koje je proveo na otoku Robben i pomogla je dati borbi za pravdu u Južnoafričkoj Republici jedno od najprepoznatljivijih lica”.

Madikizela-Mandela nekoliko je puta završila u zatvoru zbog uloge u borbi protiv bjelačke manjinske vlasti i vodila je kampanju za oslobađanje svog supruga kod kuće i u inozemstvu.

Nelson Mandela na proslavi 86. rođendana sa suprugom Graca Machel (D) i bivšom suprugom Winnie Madikizela Mandela. Foto: EPA

Međutim, njezin brak s Mandelom počeo se raspadati u godinama nakon što je oslobođen iz zatvora 1990. Razveli su se 1996., gotovo četiri desetljeća nakon što su se vjenčali. Zajedno su dobili dvoje djece.

Od “majke” do “pljačkašice” nove Južne Afrike

I dok je nekoć bila slavljena kao majka ‘nove’ Južnoafričke Republike, nasljeđe Winnie Madikizela-Mandela kao heroine anti-apartheida nestalo je kada je otkriveno da je ona bezobzirni ideolog, spremna žrtvovati zakone i živote.

Njezine beskompromisne metode i odbijanje da oprosti bile su u oštroj suprotnosti s pomirbom koju je zagovarao njezin suprug dok je radio na uspostavi stabilne, pluralističke demokracije.

Winnie je dobar dio nekadašnjeg ugleda izgubila kada je 1991. osuđena za sudioništvo u otmici i ubojstvu 14-godišnjeg dječaka, navodno policijskog doušnika. Šestogodišnja zatvorska kazna u žalbenom je postupku na kraju pretvorena u novčanu kaznu.

Ona i suprug su se razdvojili 1992., a njezin je ugled dodatno pao kada ju je izbacio iz svoje vlade 1995. zbog navoda o korupciji. Par se razveo godinu dana kasnije, nakon čega je uzela prezime Madikizela-Mandela.

Optuživana je da je kao članica Afričkog nacionalnog kongresa (ANC) naređivala premlaćivanja, mučenja, ubojstva i otmice, kao i da je sudjelovala u nasilnim ispitivanjima i imala i svoju tajnu policiju. Ona nije pokazala nikakvo žaljenje za ubojstva i otmice izvršene u njeno ime.

Bila je osuđena i zbog višestrukih prevara i krađa 2003. (Hina)