Nekategorizirano, Stajališta

Prijatelji životinja: Prehrana žitaricama može spriječiti krizu s dostupnošću hrane

U povodu Svjetskog dana bez mesa, 20. ožujka, udruga Prijatelji životinja pozvala je građane da ne kupuju rezerve hrane i da umjesto životinja jedu žitarice, u čemu vide rješenje koje u okolnostima ruske invazije na Ukrajinu može spriječiti moguću krizu s dostupnošću hrane.

Ruska invazija na Ukrajinu rezultirala je strahom da će doći do nestašice hrane, velikog udara na lanac opskrbe hranom i neizbježnog rasta cijena osnovnih žitarica, upozorila je udruga, pozivajući građane da razmisle o prehrani zdravom biljnom hranom kako se ne bi ubijale životinje.

To je, kažu, pitanje čiste matematike jer je za proizvodnju jedne kilokalorije govedine ili janjetine potrebno čak 100 puta više zemlje nego za proizvodnju žitarica, dok se za kilogram mesa potroši 15.000 litara vode, a za kilogram žitarica 100 litara vode.

Cilj je smanjiti jedenje mesa, mlijeka i jaja jer tone hrane odlaze na prehranu životinja, a kada bi se goleme površine na kojima se uzgajaju usjevi za prehranu životinja prenamijenile za prehranu ljudi dobili bi obilje hrane kojim bi se mogao početi rješavati problem krize s hranom.

Udruga je priopćila da trenutne brojke nisu na strani trenutnih prehrambenih navika Europljana jer tone žitarica i mahunarki nepovratno odlaze na tov životinja, a apsurdnim smatraju da ćemo radije biti gladni nego promijeniti svoje prehrambene navike.

Poručuju da problem nestašice žitarica iz Ukrajine, koja je prozvana “žitnicom Europe” nema smisla rješavati paničnom kupovinom rezervi hrane već bi trebali biti svjesniji posljedica mesne industrije i prestati jesti meso.

Obilježavanje Svjetskog dana bez mesa, tzv. Meatouta, počelo je još 1985. simbolizirajući dolazak proljeća, preporod i obnovu prirode. (Hina)