Hrvatska, Nekategorizirano, Rad udruga

Prijatelji životinja izdali “Kuharicu bez salmonele”

Izvor i ilustracija: Prijatelji životinja
Izvor i ilustracija: Prijatelji životinja

Iako Ujedinjeni narodi savjetuju da počnemo jesti manje mesa kako bi stali na kraj klimatskim promjenama koje izmiču kontroli, a Svjetska zdravstvena organizacije svrstava mesne prerađevine u istu kategoriju kao i kancerogene tvari plutonij, duhan i alkohol, najveći utjecaj na pojedinca i pad konzumacije mesa i jaja u Hrvatskoj u posljednje vrijeme ima upravo aktualna afera sa salmonelom, stoji u priopćenju Prijatelja životinja.

Kuharica bez salmonele stoga dolazi u pravi trenutak, a njezini slasni recepti svakoga će potaknuti da prouči sastojke, stavi pregaču, uzme kuhaču u ruke i iznenadi svoje najbliže delikatesama bez straha od groznice, teških trbušnih bolova, mučnine i svih ostalih simptoma trovanja salmonelom.

Recepti koji mame i one najzahtjevnije podijeljeni su u nekoliko kategorija — predjela, prilozi (juhe, variva, namazi), glavna jela, a na samom kraju sve desertoljupce čeka i raznolik spektar svima dobro poznatih slastica u novom ruhu.

Prilikom odabira recepata pazilo se da namirnice koje se koriste pri izradi budu jeftine i dostupne, a jela popularna i jednostavna za izradu. Tako će svima za oko (a kasnije i za zub) zapeti francuska salata, sarma, kajgana bez jaja, seitan pečenka prigodna za nadolazeće blagdane, svima najdraže palačinke, čupavci ili dunavski valovi.

Iznenadite svoje okusne pupoljke i isprobajte svoje najdraže jelo u još boljoj, bezopasnoj biljnoj varijanti! Ova jela nisu namijenjena samo osobama koje izbjegavaju sastojke životinjskog podrijetla ili one alergične na jaja i laktozu, već će se bez sumnje svidjeti baš svakome. Upravo zato sve više ljudi dan započinje uz zdrave biljne namaze i voćne smoothieje ili u kafićima odabire biljno mlijeko za kavu.

Nema straha od toga da ćete nakon objeda ostati gladni ili, zbog kakvog egzotičnog sastojka koji je nužan za recept, morati produžiti do najskuplje police u posebnoj trgovini. Kuharica bez salmonele ne razbija samo stereotip o tome da vegani jedu samo travu, već ćete uz nju i uštedjeti koju kunu te spasiti svoje zdravlje.

Prijatelji životinja već su pozvali sve da iskoriste aferu Salmonela kao poticaj na pozitivne promjene, a ova će kuharica zainteresiranima otvoriti svijet slasnih veganskih jela.

Ostale recepte potražite na www.prijatelji-zivotinja.hr, www.spremi-klopu.com i www.zeleni-ponedjeljak.com ili se odvažite na tridesetodnevni Vege izazov na www.veganopolis.net, gdje se nalazi i Vege vodič za kupovinu namirnica iz Kuharice bez salmonele.

Osim Kuharice bez salmonele, Prijatelji životinja pripremili su jednako slastan i siguran video recept na svojem YouTube kanalu www.youtube.com/afcroatia.