EHO, Nekategorizirano

EU projekt udruge DOOR i zagrebačkih studenata elektrotehnike konkurira za nagradu Europske unije za održivu energiju

Zagrebački studenti elektrotehnike pregledavaju više od 100 energetski siromašnih kućanstava u Hrvatskoj nastojeći pronaći rješenja za uštedu energije, a taj njihov projekt će ovoga mjeseca konkurirati za nagradu EU-a, izvijestila je Europska komisija, organizator nagrade.

Nedostatak primjerenog grijanja i izolacije te nekvalitetno ugrađeni prozori mogu prouzrokovati nakupljanje plijesni, vlage i propuh te dovesti do pojave respiratornih bolesti i ostalih oblika oboljenja.

U Hrvatskoj je stoga pokrenut studentski projekt „Pravedna rješenja za bolju zajednicu“ (eng. Fair Solutions for Beter Community Project) popularno nazvan FER koji se financira iz Europskog socijalnog fonda.

„Većina ljudi s kojima rade su stariji ili osobe s invaliditetom”, kaže Ivana Rogulj, voditeljica projekta FER. „Ako studenti ne posjete kućanstva, nikada neće naučiti kako zapravo izgleda energetsko siromaštvo“, dodaje.

Studenti uče kako pregledati kućanstvo i prepoznati rješenje za uštedu energije.

„Stekli su nove vještine u području komunikacije i anketiranja kao i znanje o energetskom siromaštvu, što trenutačno nije dio kurikuluma na studiju elektrotehnike“, kaže Rogulj.

Na taj je način projekt FER doprinio osvješćivanju o problemima povezanih s energetskom učinkovitošću i energetskim siromaštvom u obrazovanju budućih inženjera.

Projekt je jedan triju koji 23. lipnja konkuriraju za nagradu Europske unije za održivu energiju.

Svake godine Europska komisija, izvršno tijelo EU-a, nagrađuje najistaknutije pojedince i projekte za njihovu inovativnost u energetskom sektoru i obnovljivim izvorima energije.

Drugi finalist je s Cipra. Projekt YENESIS ili Mreža za zapošljavanje mladih za energetsku održivost na otocima (eng. Youth Employment Network for Energy Sustainability in Islands) uključio je više od 84 mlada profesionalca s otoka u Grčkoj, Hrvatskoj, Cipru, Estoniji, Portugalu, Španjolskoj i Italiji, u okviru kojeg su dobili mentorstvo, obuke i pripravništva u područjima energetske učinkovitosti, obnovljivih izvora energije, održivog turizma i mobilnosti.

Treći finalist je iz Njemačke gdje mladi tim vodi projekt Weltfairsteher koji “stavlja održivost u središte njemačkog kurikuluma sa 60 internetskih izazova besplatno dostupnih učenicima svih uzrasta”, s temama kao što su klimatske promjene, energija i mobilnost, proizvodnja i potrošnja te voda.

Ove godine Europska komisija dodjeljuje nagrade u tri kategorije – Uključenost, Inovacije i Mladi – a ukupno je devet finalista iz zemalja EU-a.

Dodatna kategorija bit će dodijeljena za “Žene u području energije”. Posebna nagrada pod nazivom “Istočno partnerstvo” bit će uručena nadahnjujućim energetskim inicijativama u Armeniji, Azerbajdžanu, Bjelorusiji, Gruziji, Moldaviji i Ukrajini.

Od početka lipnja stanovnici iz cijele Europe mogu glasati za “Nagradu građana 2020.” odabirom najboljeg projekta među finalistima.

Nagrade će biti dodijeljene u sklopu Europskog tjedna održive energije (EUSEW) koji se održava od 22. do 26. lipnja, što je najveći godišnji događaj u Europi posvećen održivoj energiji. Projekti koji konkuriraju za nagradu predstavljeni su na internetskoj stranici EUSEW-a. Dobitici nagrada bit će proglašeni 23. lipnja na svečanosti koja će se prenositi uživo. (Hina)

Projekt FER rješenja za bolju zajednicu odobren je za provedbu u dvogodišnjem razdoblju temeljem poziva za dodjelu bespovratnih sredstava Podrška razvoju partnerstava organizacija civilnog društva i visokoobrazovnih ustanova za provedbu programa društveno korisnog učenja, a sufinancirala ga je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Svoj glas zaprojekt možete dati na: https://bit.ly/3dCWG8y