Hrvatska, Nekategorizirano

DOOR poziva na konferenciju „Djelovanje zajednice kao rješenje za energetsko siromaštvo“

Društvo za oblikovanje održivog razvoja (DOOR) organizira konferenciju „Djelovanje zajednice kao rješenje za energetsko siromaštvo“ kao završni događaj projekta FER rješenja za bolju zajednicu koji sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Konferencija “Djelovanje zajednice kao rješenje za energetsko siromaštvo” održat će se 15. siječnja 2020. na adresi Fakultet elektrotehnike i računarstva (FER), Zagreb.
Prijava za sudjelovanje nalazi se na sljedećoj poveznici a prijave su otvorene do 10. siječnja 2020. godine.

CILJ KONFERENCIJE:
Predstaviti energetsko siromaštvo kroz uzroke, posljedice te moguća rješenja. Otvoriti raspravu i donijeti zaključke o daljnjem radu na ovom važnom problemu.

PROGRAM:
Uvodni govor na konferenciji održat će prof. Stefan Bouzarovski, Odjel za geografiju, Sveučilište u Manchesteru, jedan od vodećih svjetskih stručnjaka za temu energetskog siromaštva. Kroz panel rasprave definirat će se kakva je stvarna situacija s energetskim siromaštvom u Hrvatskoj i kakva su ponuđena rješenja. Osvrnut će se i na mogućnost da društveno korisno učenje pozitivno djeluje na ovaj društveni problem.

Projekt FER rješenja za bolju zajednicu odobren je za provedbu u dvogodišnjem razdoblju temeljem poziva za dodjelu bespovratnih sredstava  Podrška razvoju partnerstava organizacija civilnog društva i visokoobrazovnih ustanova za provedbu programa društveno korisnog učenja, a sufinancira ga Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Projekt je imao cilj izgradnju kapaciteta organizacija civilnog društva i razvoj društvene odgovornosti na visokoobrazovnim institucijama uspostavom programa društveno korisnog učenja.

Razvijeni će se program testirati kroz pilot primjer borbe protiv energetskog siromaštva, u koju će, osim partnera, biti uključeni i studenti FER-a. Rezutati projekta su:

– Uključivanje programa društveno korisnog učenja u kurikulum FER-a

– Kapacitiranje predstavnika OCD-a za argumentirano zagovaranje u području energetike

– Uspostava trajnog sustava suradnje OCD-a i fakulteta za uključivanje studenata u rješavanje društvenih problema

– Prijedlog politika za suzbijanje energetskog siromaštva u Gradu Zagrebu i izrada modela za analizu potrošnje energije i troškova na razini kućanstava