Nekategorizirano, Svijet

Projektu Pegasus dodijeljena nagrada Europskog parlamenta Daphne Caruana Galizia

Nagrada Daphne Caruana Galizia za novinarstvo dodijeljena je u četvrtak u Europskom parlamentu novinarima konzorcija Forbidden Stories za razotkrivanje programa Pegasus, softverskog programa kojim su špijunirani borci za ljudska prava, novinari i oporbeni političari, prenosi Hina.

“Uznemireni smo razvojem događaja u nekim državama članicama EU -a u kojima vidimo sve više pokušaja ušutkavanja kritičkih glasova i utjecaja na medijske institucije, često uz pretjeranu ekonomsku koncentraciju i pad pluralizma”, rekao je u svom govoru na svečanosti dodjele nagrade predsjednik Europskog parlamenta David Sassoli.

Nagrada Daphne Caruana Galizia za novinarstvo utemeljena je u prosincu 2019. odlukom Predsjedništva Europskog parlamenta. Nazvana je po malteškoj istraživačkoj novinarki, blogerici i antikorupcijskoj aktivistici ubijenoj u eksploziji autobombe 2017.

Forbidden Stories je konzorcij novinara čija je misija nastaviti istraživanja ubijenih, zatočenih i zastrašivanih novinara.

Od osnutka 2017., Forbidden Stories i partneri nastavili su rad Daphne Caruane Galizije, ali i drugih novinara ubijenih zbog istraživanja korupcije, narko-kartela, kršenja ljudskih prava.

Oni su u srpnju ove godine objavili istraživanje o zloporabi softverskog programa Pegasus. Istraživanje je provedeno na temelju liste s više od 50.000 telefonskih brojeva osoba od navodnog interesa za klijente izraelske kompanije NSO Group, skupljanima od 2016.

Pristup toj listi konzorciju medija su omogućili neprofitna medijska organizacija Forbidden Stories (Zabranjene priče), sa sjedištem u Parizu i nevladina udruga Amnesty International.

Istraživanje je pokazalo da je program Pegasus godinama sustavno zloupotrebljavan i, između ostaloga, korišten je za ušutkavanje novinara.

Mediji koji su surađivali u istraživanju su poručili kako su otkrili identitete više od tisuću osoba u 50-ak zemalja čiji su se brojevi našli na popisu, među kojima ima najmanje 180 novinara, čelnika vlada i država, boraca za ljudska prava, direktora poduzeća.

Većina brojeva koji su praćeni grupirana je u deset zemalja – Azerbajdžanu, Bahreinu, Mađarskoj, Indiji, Kazahstanu, Meksiku, Maroku, Ruandi, Saudijskoj Arabiji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima

Softverski program Pegasus instalira se na pametne telefone kroz SMS i WhatsApp poruke, kao i kroz druge aplikacije, ili preko nepovjerljivog linka. Nakon što zarazi telefon, Pegasus omogućuje pristup, između ostalog, porukama, slikama, mailovima, kontaktima i popisu poziva. Omogućuje i neprimjetno uključivanje kamere i mikrofona i to ne samo tijekom poziva nego i za snimanje okoline. Može i prikupljati podatke o lokaciji korisnika kojeg se prati.

Novčanu nagradu od 20 tisuća eura uručio je glavni tajnik Međunarodne udruge novinara Anthony Bellange.