Nekategorizirano, Stajališta

Pučka pravobraniteljica će od policije zatražiti očitovanje o incidentu u Srbu

Pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter rekla je u utorak kako će od Ravnateljstva policije zatražiti očitovanje o utvrđenim okolnostima i poduzetim mjerama vezano za incident u Srbu gdje je postavljena kamp kućica okićena ustaškim simbolima uz provociranje mještana, prenosi Hina.

S obzirom na navode o isticanju ustaških simbola u Srbu koje je jučer iznijelo Srpsko narodno vijeće (SNV) na konferenciji za medije, pučka će pravobraniteljica od Ravnateljstva policije zatražiti očitovanje o utvrđenim okolnostima i poduzetim mjerama.

Po potrebi će ispitati okolnosti nastavno na navode o dugotrajnosti i tijeku sudskog postupka iniciranog 2015. radi sumnje na počinjenje kaznenog djela javnog pozivanja na nasilje i mržnju, stoji u priopćenju.

Šimonović Einwalter ukazala je na to da postojeće zakonodavstvo sadržava mehanizme za kažnjavanje javne upotrebe obilježja mržnje.

Također smatra kako je potrebno jasnije normativno regulirati neprihvatljivu javnu uporabu obilježja mržnje s obzirom na neujednačenost sudske prakse i jasne stavove Ustavnog suda o neprihvatljivosti simbola te karaktera NDH kao negacije temeljnih vrednota ustavnog poretka RH.

Poručila je kako podržava inicijativu predstavnika naroda stradalih od ustaškog režima za eksplicitnom zabranom upotrebe ustaškog znakovlja, među kojima i pokliča “Za dom spremni”.

Govoreći o incidentu, pravobraniteljica je podsjetila kako SNV 27. srpnja organizira komemorativni skup u Srbu i kako već godinama tada u Srb dolazi i čelnik Autohtone – Hrvatske stranke prava (A-HSP) Dražen Keleminec, u javnosti poznat po postrojavanju pripadnika svoje stranke u crnim odorama, kao i uzvikivanju pokliča “Za dom spremni” i salutiranja ustaškim pozdravom, za što je i prekršajno osuđivan.

Šimonović Einwalter navodi kako je ove godine Keleminec s nekoliko svojih sljedbenika u Srb došao nekoliko dana prije održavanja komemorativnog skupa, a njihov boravak obilježilo je više incidenata, koji su rezultirali prekršajnim postupcima, kako protiv Keleminca, tako i protiv nekoliko mještana Srba.

Vlastite izjave, ali i neke incidentne situacije, sam je Keleminec snimio i objavio na internetu, a neki prateći komentari sadrže eksplicitne poruke mržnje i/ili ustaški pozdrav.

Podsjetila je kako je SNV jučer reagirao konferencijom za medije na kojoj je navedeno kako su Keleminec i njegove pristaše u središtu Srba postavili kamp kućicu na kojoj su bili izvješeni ustaški simboli, uz otvoreno provociranje mještana Srba.

Iskazali su nezadovoljstvo zbog postupanja policije koja, naveli su, nije poduzela ništa protiv organizatora tih provokacija, no istodobno je zbog negodovanja koje su iskazali protiv Keleminca i njegovih pristaša, privela nekoliko mladića srpske nacionalnosti.

Između ostaloga, navodi pravobraniteljica, čelnici SNV-a naveli su i da sudovi ne reagiraju pravovremeno na prijave koje su protiv njega podnijeli, odnosno da je po prijavi iz 2015. godine prvo ročište održano tek nedavno.

Policija je jučer, 26. srpnja, privela Keleminca i još četiri osobe nakon što su se oglušili o naredbu da se raziđu s mjesta na kojem su boravili s kamper vozilom, protiv njih podnijela optužne prijedloge zbog prekršaja protiv javnog reda i mira te ih i prepratila iz Srba.

Prema navodima u medijima, ističe pravobraniteljica, policija je još 23. srpnja prijavila Keleminca zbog remećenja javnog reda i mira i zatražila mjeru opreza udaljenja iz Srba, no sud ovu mjeru nije odredio.