Nekategorizirano, Stajališta

Pučka pravobraniteljica: Emocije i sankcije nisu dovoljne za sprečavanje tragedija

foto HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ

Pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter istaknula je u ponedjeljak kako je smrt dvogodišnje djevojčice jedna u nizu velikih tragedija vezanih uz sustav socijalne skrbi te poručila kako emocije i sankcije nisu dovoljne, već je potrebno mijenjati sustav.

“Svaku tragediju, posebno one najteže, treba detaljno analizirati kako bi se ne samo utvrdilo tko je odgovoran, nego i spriječilo da iste greške, propusti i slabe točke sustava dovedu do novih tragedija”, navela je Šimonović Einwalter u priopćenju.

Dodala je da su tragedije poput teškog obiteljskog nasilja na Pagu, ubojstva u Centru za socijalnu skrb Đakovo i pogibije korisnika obiteljskih domova u požarima u fokus javnosti tijekom posljednjih godina dovele nagomilane probleme u sustavu socijalne skrbi, ali da, unatoč tome, stvarnih i osjetnih promjena još uvijek nema.

Promjena u pet koraka

Pravobraniteljica smatra da je na takve tragedije potrebno reagirati u najmanje pet koraka.

Tako je u sudskom postupku potrebno utvrditi i sankcionirati počinitelje jer je uloga sudova provesti postupak, kazniti konkretnu osobu ili osobe, a time i poslati jasnu poruku o nedopustivosti nasilja nad bilo kime, posebno nad najranjivijima, navodi pravobraniteljica.

Također, potrebno je identificirati i na temelju toga sankcionirati eventualne stručne greške. “Iako postoje dugotrajne slabosti sustava, poput manjka zaposlenih odnosno preopterećenosti djelatnika, važno je utvrditi je li bilo konkretnih propusta u stručnom radu i kojih te ih sankcionirati”, objasnila je Šimonović Einwalter.

Analizom konkretnog slučaja potrebno je provjeriti jesu li i koje su promjene temeljnog zakonskog okvira potrebne te je li sustav adekvatno postavljen u vidu broja zaposlenih i izdvajanja za njihov rad i korisnike.

Isto tako, analizom konkretnog slučaja potrebno je provjeriti te prema potrebi izmijeniti i druge relevantne propise, protokole i obrasce kako bi se bolje povezali različiti sustavi poput zdravstva, socijalne skrbi i policije.

Konačno, pravobraniteljica navodi kako peti korak uključuje podizanje svijesti o obavezi prijave nasilja, ne samo stručnih osoba, nego svih koji imaju saznanja da do nasilja dolazi.

Nasilje ne smije voditi do novog nasilja

Šimonović Einwalter je navela kako ovakve tragedije izazivaju snažne reakcije javnosti, posebno na društvenim mrežama, a neke pozivaju na nasilje.

Istaknula je kako je važno suzdržati se od bilo kakvih poruka kojima se to čini ili kolektivno okrivljuje određenu skupinu, u ovom slučaju zaposlene u centrima za socijalnu skrb, jer nasilje ne smije voditi do novog nasilja.

Poručila je i da ne treba čekati tragične događaje za pokretanje nužnih promjena koje bi osigurale adekvatnu zaštitu i podršku najranjivijima te uvjete za kvalitetan i siguran rad svih zaposlenih u sustavu.

Također, podsjetila je kako institucije poput pučkog pravobranitelja godinama upozoravaju na stanje u socijalnoj skrbi te ukazuju na sve njegove slabosti, no da, nažalost, većina preporuka nikada nije provedena. (Hina)