Nekategorizirano, Stajališta

Pučka pravobraniteljica traži da ju MUP obavijesti što poduzima zbog Thompsonove Facebook objave s fašističkim pozdravom

934840Pučka pravobraniteljica Lora Vidović u četvrtak je od Ministarstva unutarnjih poslova (MUP) zatražila da ju obavijesti jesu li pokrenuli postupak nakon što je na službenoj Facebook stranici pjevača Marka Perkovića obožavateljima upućena poruka sa fašističkim pozdravom, “budući da iz prakse međunarodnih i nacionalnih sudova proizlazi da je korištenje sintagme ‘za dom spremni’ protupravno”, prenosi Hina

Pravobraniteljica podsjeća da je na službenoj facebook stranici pjevača Marka Perkovića Thompsona vidljiva objava “Pozdravljamo Vas sa starim hrvatskim pozdravom kojeg smo s ponosom koristili u Domovinskom ratu. ZA DOM SPREMNI!” uz video zapis koji prikazuje izvedbu pjesme “Bojna Čavoglave” na koncertu povodom Dana pobjede 5. kolovoza 2015. u Kninu.

“Ovaj sadržaj objavljen je 20. veljače u 12,02 sati, a na dan 25. veljače 2019., objavu je vidjelo oko 108 tisuća ljudi, podijeljena je 870 puta, a komentirana je 470 puta”, ističe pravobraniteljica.

“Prema stajalištu Europskog suda za ljudska prava, kojim je potvrđena odluka u predmetu Šimunić protiv Hrvatske, sintagma o kojoj je riječ nespojiva je s vrijednostima proglašenima i zajamčenima Europskom konvencijom o ljudskim pravima, jer korištenje slobode izražavanja ne može biti usmjereno na uništenje ili ograničenje drugih prava i sloboda priznatih Konvencijom. Ustavni sud Republike Hrvatske prethodno je u ovom predmetu, ali i u ranijim odlukama, zauzeo isti stav naspram pozdrava ‘za dom spremni'”, navodi pravobraniteljica.

Podsjeća da je odlučujući o ocjeni suglasnosti s Ustavom odluke o izmjeni naziva imena ulica u naselju Slatinski Drenovac, svojom odlukom od 10. listopada 2017. Ustavni sud izrijekom naveo kako Hrvatska nije slijednica NDH ni po kojoj osnovi te ponovio kako Ustav nije vrijednosno neutralan.

Sličan stav, dodaje, zauzeo je i Visoki prekršajni sud koji je odlukom od 17. listopada 2018., ali i ranijim odlukama, taj pozdrav nedvojbeno okarakterizirao kao remećenje javnog reda i mira, jer se radi o pozdravu koji se koristio u ustaškom režimu, pokretu izniklom iz fašizma i utemeljenom i na rasizmu koji, među ostalim, simbolizira podcjenjivanje žrtava zločina protiv čovječnosti.

Posebno istaknuvši da među brojnim pratiteljima službene facebook stranice pjevača Marka Perkovića ima i maloljetnih osoba, pravobraniteljica je zatražila od MUP-a da ju obavijesti je li protiv koga pokrenuo odgovarajući postupak te ukoliko nije, obrazloženje zašto.