Nekategorizirano, Stajališta

Ministarstvo uprave: HOS-ova ploča ostaje u Jasenovcu

ploca_crOdgovor je pripremljen, a ministar uprave Lovro Kuščević mora ga još proći s premijerom Andrejem Plenkovićem, doznaje Večernji list, ali i idućeg tjedna odraditi još nekoliko sastanaka s udrugama, očito i HOS-om, na temu te ploče. Prijedlog odgovora Ministarstva uprave temelji se na proučavanju zakonske regulative koja, kaže naš izvor iz Vlade, ne predviđa sankcije za pozdrav “Za dom spremni”, prenosi SEEbiz.

Dok se zakonska regulativa ne izmijeni, pojašnjava naš izvor, nema uporišta u zakonu da se HOS-ova ploča, postavljena u studenom lani, makne iz Jasenovca. Iako, priznaje da spomen-ploča s tim pozdravom u Jasenovcu svakako nije primjerena i da “iritira”.

– S druge strane, nitko ne brani da netko podigne tužbu na sudu, uz argument da HOS-ova ploča u Jasenovcu vrijeđa njegove osjećaje ili sl., pa da sud donese odluku može li ona tamo biti ili ne – predložio je izvor iz Vlade.

Ministar Lovro Kuščević jučer nije ulazio u sadržaj odgovora koje priprema njegovo ministarstvo. Rekao nam je da prijedlog odgovora još nije gotov te da se priprema na način da se konzultiraju zakoni i Ustav te da će ga uskoro uputiti Vladi. Međutim, dodao je i kako treba razlikovati kontekst pozdrava “Za dom spremni” kada se on veže za pripadnike ustaškog režima od konteksta kada se on nalazi u amblemu udruge koja je 1992. godine priključena ZNG-u i HV-u. HOS je spomen-ploču u Jasenovcu podignuo za jedanaest poginulih hrvatskih branitelja.

– Nikako ne može biti isto kada se ZDS veže uz Antu Pavelića ili kada je u amblemu udruge HOS-a koja je s tim pozdravom u svom grbu registrirana još 1998. godine. Problem tog grba sa ZDS nastao je puno prije ove Vlade – rekao nam je Kuščević. On apelira da se donese zakon, koji bi trebao biti izrađen prema smjernicama Povjerenstva za suočavanje s prošlošću, i koji bi odredio odnos (sankcije) za sve simbole totalitarnih režima.

– Potrebno je donijeti takav zakon kako bi Hrvatska završila s podjelama iz prošlosti i okrenula se budućnosti – smatra Kuščević.

Vlada je već prekoračila rok u kojem je trebala odgovoriti na SDP-ovu interpelaciju, a sada je on pripremljen očito pod pritiskom HNS-a, novog partnera HDZ-a, koji smatra da ploču iz Jasenovca treba maknuti.

Ako odgovor Vlade ostane onakav kako ga predlaže Ministarstvo uprave, teško da će biti po volji HNS-a, pa možda treba ostaviti prostor da bi partneri mogli pronaći drukčije rješenje. Premijer Plenković je u intervjuu Nacionalu donekle omekšao retoriku i prvi put progovorio o namjeri postavljanja te ploče te zaključio da to nije baš bilo spontano. Možda bi se moglo ponoviti da HNS-ovi ministri, poput Mostovih, glasaju protiv Vladina odgovora (nakon čega ih je premijer Plenković smijenio kada je bila riječ o interpelaciji za smjenu ministra financija) ili da HNS-ovi ministri budu suzdržani.

– Neće se HNS buniti kada se suoči s činjenicama koje proizlaze iz zakona – smatra izvor iz Vlade.

Ako Vlada ostane pri prijedlogu Ministarstva uprave, to bi značilo da se premijer Plenković drži svoje priče da čeka smjernice Povjerenstva (upravo osnovanog nakon HOS-ove ploče u Jasenovcu) kako bi se izradio zakonski okvir i odredilo prema simbolima svih totalitarizama.