Nekategorizirano, Svijet

Rekordan broj žena izabran u američki Zastupnički dom

EPA/JIM LO SCALZO
EPA/JIM LO SCALZO

Američki kongresni izbori održani u utorak označili su prekretnicu za žena koje su se kandidirale za Zastupnički dom, prenosi Hina.

Žene su osvojile najmanje 93 mjesta u Zastupničkom domu, oborivši dosadašnji rekord od 84 zastupnica.

Također su osvojile 10 mjesta u američkom Senatu i 9 u utrkama za guvernere, navodi Los Angeles Times. Od ukupno 112 izabranih, 95 su demokratkinje a 17 su republikanke.

“Ovo je zaista godina žena posvuda”, rekao je Thomas Perez, predsjedajući Demokratskoga nacionalnog odbora.

Dosadašnje demokratske senatorice koje su odnijele odlučujuću pobjedu su Elizabeth Warren u Massachusettsu, Amy Klobuchar u Minnesoti i Kirsten Gillibrand u New Yorku.

Rekordan broj od 237 žena natjecao se za Kongres na izborima na polovici predsjedničkog mandata, od kojih 23 za Senat, prema podacima Centra za američke žene u politici.

Među najprimjetnijim novim zastupnicama su Alexandra Ocasio-Cortez, 29, najmlađa žena izabrana u Kongresu, Ilhan Omar i Rashida Tlaib, prve muslimanke izabrane u Zastupnički dom, demokratkinja Sharice Davids, lezbijka i odvjetnica koja se aktivno bavila borilačkim vještinama i koja je prva iz redova američkog autohtonog stanovništva.

Teksas je prvi put izabrao Latinoamerikanku, a Massachusetts crnkinju, obje demokratkinje.

Žene su također zaslužne za osvajanje nekoliko demokratskih mjesta koja su pomogla da stranka ponovno preuzme kontrolu u Zastupničkom domu.