Aktivizam, Nekategorizirano

Revija marama od svile ukrašenih eko tiskom

revija_crRevija se održava u petak, 4. kolovoza 2017., u 21 sat na Trgu Statuta u Vodnjanu. Eko tisak i ekološko bojenje su kontaktni postupci izvlačenje pigmenata iz biljaka kako bi učinili zanimljive i često iznenađujuće tragove na vlaknima celuloze (pamuk, lan) i bjelančevina (svila, vune). Revija će se održati u sklopu projekta „Socijalno poduzetništvo: Eko tisak sa štićenicima Centra za rehabilitaciju Pula- Dislocirana jedinica Vodnjan“ čiji je nositelj udruga ISTARSKO- Ekomuzej iz Vodnjana, a kojeg provodi u partnerstvu s udrugom Informo te Centrom za rehabilitaciju Pula.

Marame su izradili štićenici Centra za rehabilitaciju – DJ Vodnjan pod stručnim vodstvom Petre Dragosavac i Petre Pribetić Dragosavac, suradnicama na projektu. Projekt je osmišljen s ciljem aktivnog uključivanja osoba s posebnim potrebama u svakodnevni život lokalne zajednice, a kroz socijalno poduzetništvo. Tijekom radionice štićenici Centra naučili su osvježiti, ukrasiti i obojiti stare odjevne predmete te izraditi zanimljive marame tehnikama eko tiska.

Petra Dragosavac, kao vanjska suradnica i Petra Pribetić Dragosavac kao volonterka održale su 6 radionica sa štićenicima, uz izrazito pozitivno prihvaćanje i uključivanje štićenika. Sam rezultat, odnosno unikatne marame, za koje se može slobodno reći da su jedno pravo malo umjetničko djelo, bit će prezentirani javnosti na najavljenoj reviji, te pozivaju sve zaintersirane da svojim prisustvom uveličaju održavanje navedene revije. Nakon revije, građani će moći i kupiti izrađene marame te time podržati sam projekt i rad udruga i štićenika centra.